За много хора идеята да се оправят с милиарди мухи, жужащи над гниеща храна, не предизвиква нищо повече от погнуса.

Но за Джейсън и Дейвид Дрю това е бизнес.

Двамата братя притежават компания в Южна Африка, която използва мухи, снасящи яйца в хранителни отпадъци. Ларвите, които израстват в резултат на това, после се продават като храна за животни, пише CNN.

От компанията на име AgriProtein посочват, че продуктът, който произвеждат, е екологична алтернатива на рибното брашно, което е популярна храна за животни.

„Взимаме остатъци и ги превръщаме в три продукта, един от които е протеин”, казва Джейсън Дрю, изпълнителен директор на компанията. Другите два продукта са храна за животни, произвеждана от екстракт, извличан от лаврите, както и тор, който представлява смес от ларви и градински компост.

AgriProtein е основана през 2008 г. През тази година компанията набира финансиране в размер на 105 млн. долара, като по този начин постига оценка от над 200 млн. долара, посочват основателите.

Рециклиране на хранителни вещества

Идеята за бизнеса на двамата братя дошла спонтанно през 2007 г. Джейсън Дрю, след като продал телекомуникационния си бизнес, започнал да „следи хранителните вериги по света” от чист интерес.

Виждайки купищата хранителни отпадъци, заобиколени от мухи, той осъзнал, че ларвите на насекомите са сериозен източник на протеин.

Двамата братя посочват, че имат интерес към насекомите още от деца, когато използвали мухи и червеи за риболов в дома на баба си и дядо си в Англия.

Комбинирайки този си интерес с желанието да направят хранителните вериги по-екологично устойчиви, те започнали да проучват технологията, стояща зад отглеждането на насекоми.

„Наричаме го рециклиране на хранителни вещества”, казва Джейсън. „Рециклираме отпадъчни храни в натурален протеин за пилета и риба”, добавя той.

източник: AgriProtein

Първата плаваща ферма в света ще заработи през 2018 г.Нидерландската компания Beladon планира да отглежда 40 крави и да произвежда мляко на пристанището в Ротердам.


Понастоящем AgriProtein разполага с мощности за отглеждане на мухи в Кейптаун и Дърбан. Всяко съоръжение съдържа 8.4 млрд. мухи и поглъща 276 тона хранителни отпадъци всеки ден. Мухите снасят 340 млн. яйца в отпадъците всеки ден.

Вълнуващи времена за човечеството

Приготвянето на продукти от ларви не довело до успех веднага. „Прекарахме близо 5 години като абсолютен провал”, казва Джейсън. „Ако знаех колко трудно и скъпо ще бъде, навярно нямаше да го започвам”, казва той.

Братята получили на два пъти грантове от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс с цел проучвания, но се оказало особено трудно да се усвои техниката за увеличаване на броя ларви, така че да останат живи достатъчно дълго време. Проблеми имало и с разходите, свръзани с разрастване на бизнеса.

Но на даден етап най-накрая нещата започнали да вървят гладко.

AgriProtein назначава първия си служител през 2009 г., като понастоящем има 145 работника.

През миналата година компанията подписа договор за 10 млн. долара с имженерната фирма Christof Industries за изграждането на 100 мощности за отглеждането на мухи по света до 2024 г. Компанията планира да разшири бизнеса си в Азия, Близкия Изток, Европа и САЩ.

„Сега са вълнуващи времена за човечеството, тъй като започнахме да се занимаваме с отпадъците и загубата на протеини”, добавя Джейсън Дрю.