Администрацията на Ню Йорк планира да замени затвора на остров Райкърс с напълно нови и модерни сгради. Според кмета на града Бил де Блазио, задържаните в момента живеят в дупка, а условията стимулират насилието и влошават проблемите.

Ето защо решението е да се построят четири съоръжения в Бронкс, Манхатън, Куинс и Бруклин, всяко от които ще има около 1500 легла.

Те ще бъдат разположени в близост до съдилищата и ще предоставят ментални и физически здравни услуги, както и достъп до юристи, по-добри места за дейности, като учене или срещи със семействата. Приземните етажи на сградите ще имат магазини и ще бъдат проектирани така, че да се интегрират в кварталите.

Ако градът реши да реализира плана, администрацията на Де Блазио ще трябва да се справи с неминуеми протести, както и ще трябва да намери сериозно финансиране. Освен това, подобен акт е изключително голяма стъпка към разрушаване на идеята за затвор и загърбване на представите за лишаване от свобода.

Според някои, американските затвори от 19 век до сега не са се променили особено, с изключение на това, че са станали по-големи и пренаселени, по-отдалечени от общността и по-изолирани от опитите на частни компании да ги управляват за все по-големи печалби.

Що се отнася до затвора в Ню Йорк, тук положението като цяло е по-добро, но има какво да се иска още.

Секретните обекти, които няма да откриете на Google EarthТези места често са пикселизирани, а в някои случаи – и напълно заличени от изображенията

Все пак пред реализацията на плана стоят пречки, като собствеността на острова, правните въпроси, които поставя един подобен проект, икономическите възможности, въпросът за социалната справедливост….

Като цяло намеренията са все още доста мъгливи, а от архитектурна гледна точка стои задачата да се създаде проект за затвор, който да се слива с жилищен квартал, дори и Куинс или Бронкс.

И не на последно място – доколко е справедливо на хора, които са насилвали, убивали и ограбвали, да им бъдат предлагани толкова либерални условия?

Въпрос на справедливост!