Когато замъкът „Луи XIV“ беше продаден за над 300 млн. долара преди две години, списание Fortune го нарече „най-скъпата къща в света“. Един факт обаче липсваше: самоличността на купувача, пише New York Times.

Но проследяването на документите в последно време отвежда към саудитския коронован принц Мохамед бин Салман, който е наследник на трона в страната си. Принцът започна дръзки реформи, които променят Саудитска Арабия и разтърсват Близкия изток.

Покупката от 2015 г. е една от многото екстравагантни придобивки на Салман, сред които яхта за 500 млн. долара и картина на Леонардо да Винчи за 450 млн. долара. Принцът предприе арести на видни политици и бизнесмени в страната си с цел спряване с корупцията и самообогатяването на саудитския елит и настоява за строги фискални ограничения в страната си.

„Той опитва сравнително успешно да си създаде имидж на човек, който е различен, че той е реформатор, поне социален реформатор, и не е корумпиран. И това е сериозен удар срещу имиджа му“, казва Брус О’Рийдъл, бивш анализатор от ЦРУ и писател.

Историята със закупуването на замъка „Луи XIV“, която New York Times проследява чрез интервюта и документи, се развива като финансов криминален роман и в нея участват адвокат от Люксембург и посредник за много богатите от Малта. Дори Ким Кардашян има малка роля в замъка, тъй като той бил сред вариантите за сватбата й с Кание Уест.

Собствеността на замъка в Лувсиен, Франция, близо до Версай, е внимателно прикрита чрез кухи компании във Франция и Люксембург. Те са собственост на Eight Investment Company, саудитска компания, управлявана от ръководителя на личната фондация на Мохамед. Съветници на кралското семейство съобщават, че в действителност замъкът принадлежи на коронования принц.

Eight Investment е същата компания, която през 2015 г. подкрепи импулсивната покупка от Мохамед бин Салман на 134-метрова яхта, собственост на руски магнат. Неотдавна компанията купи също имение от 620 акра в Конде-сюр-Весгр, на един час път с кола от Париж. Архитектът на замъка променя господарската къща и строи инсталации за ловен комплекс, показват разрешителни от местното кметство.

Версайски стил, съвременни удобства

Създателят на замъка Емад Кхашоги, племенник на покойния оръжеен магнат Аднан Кхашоги, срутил дворец от XIX век в Лувсиен, за да построи на негово място новия замък през 2009 г. На външен вид дворецът прилича на Версай, който поставя световен стандарт за пищен лукс. Но дизайнът от 17-и век крие технологии от 21-и век. Фонтаните, звуковата система, светлините и климатичната система могат да бъдат контролирани от разстояние чрез iPhone.

Наред със стандартните удобства в луксозни имоти като винена изба и киносалон замъкът включва изкусни фрески на тавана и прозрачна подводна стая с есетра. В двореца се намира и статуя на Луи XIV от мрамор.

Самоуверен млад лидер

За по-малко от три години в светлините на прожекторите 32-годишният коронован принц Мохамед си създаде репутация на самоуверен, безразсъден според критиците му, лидер. Той започна въздушна кампания в Йемен и блокада на Катар. В същото време принцът си спечели подкрепата на много млади саудитци благодарение на инициативите си за обуздаване на религиозната полиция. Той обеща да даде право на жените да карат кола и обяви, че посещението на киносалони отново ще бъде разрешено.

Но бързият му възход обезпокои част от по-възрастното население, особено когато той изтласка по-големия си братовчед, за да стане коронован принц. Действията му се наблюдават още по-внимателно след арестите миналия месец на десетина негови братовчеди и стотици бизнесмени и държавни ръководители, които бяха задържани в хотел Риц-Карлтън, превърнал се в най-луксозния затвор в света. Правителството обяви, че арестите целят смачкване на корупцията, но критиците ги нарекоха политическа чистка и изнудване.

В интервю за колумниста на New York Times Томас Л. Фридман коронованият принц Мохамед заяви, че очаква държавата да си върне около 100 млрд. долара от задържаните представители на елита. Но той отхвърли „нелепите“ обвинения, че арестите са политически мотивирани, като заяви, че това бил единственият начин за изкореняване на корупцията.

Строги икономии у дома, лукс в чужбина

Още преди арестите необузданите харчове на кралското семейство, чиито източници на доходи остават неясни, предизвикваха възмущение. На фона на рязкото намаляване на цената на петрола, основният източник на богатството в страната, правителството опитва да намали бюджетните дефицити с финансова дисциплина.

Но миналата година, въпреки че правителството отмени една четвърт от проекти на стойност един трилион долара, за да овладее дефицита, крал Салман строеше луксозна нова вила на мароканското крайбрежие.

Година по-рано, малко след като беше определен за заместник коронован принц, Мохамед беше на ваканция в Южна Франция с пищна яхта с два плувни басейна и хеликоптер.

Изтекли документи от правна кантора на Бермудските острови, известни като Парадайз пейпърс, разкриват как адвокати, банкери и счетоводители в Германия, Бермудските острови и остров Ман са работили трескаво, за да прехвърлят бързо собствеността на Eight Investment. Според проекто-договори цената на яхтата е 420 млн. евро, по-висока дори от цената на замъка.

От имейли, разменени между адвокатите, става ясно, че яхтата е била собственост на компанията на Каймановите острови Pegasus VIII, създадена през 2014 г., когато принц Мохамед купил друга яхта, прекръстена на Pegasus VIII. Цената й е около 60 млн. долара според продавача, калифорнийския инвеститор Роналд Тютор.

Миналия месец картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ беше продадена за 450.3 млн. долара на анонимен купувач, най-високата цена за произведение на изкуството, продадено на търг. Оказа се, че купувачът е смътен саудитски принц с близки връзки с коронования принц Мохамед. Хора, запознати с продажбата, и представители на американското разузнаване съобщиха, че той е действал от името на коронования принц.

По-късно саудитското правителство оспори тези съобщения, като заяви, че саудитският купувач е действал като агент на Абу Даби, тъй като картината ще се съхранява в чисто новия Лувър там, или че коронованият принц е купил картината, за да я подари на Абу Даби. Запознати с подробностите хора обаче настояват, че коронованият принц е бил истиският купувач в момента на продажбата.

Богатството на коронования принц Мохамед, колкото и голямо да е то, е само част от богатствата, натрупани от семейството на крал Салман. Наред с две великолепни къщи в Лондон, свързани с крал Салман, неговият син принц Турки бин Салман, е посочен като гарант на компания, регистрирана на остров Ман, която продаде пентхаус на близко разстояние от Уестминстърското абатство са повече от 35 млн. долара през 2014 г. Принц Султан бин Салман, полубрат на коронования принц и първият арабин, полетял в Космоса, купи луксозен Boeing, който обичайно струва повече от сто милиона долара, чрез офшорна компания.

Просторното имение на крал Салман на южното испанско крайбрежие е притежавано от две панамски компании, които от тяхна страна са контролирани от люксембургска компания, принадлежаща на краля и децата му. Друга холдингова компания, базирана в малкото княжество Лихтенщайн, притежава вилата на краля на Френската ривиера, където актрисата Рита Хейуърт отпразнува сватбата си през 1949 г.

Разплитане на собствеността

Новите два френски имота, замъците „Луи XIV“ и „Льо Руври“, са собственост на две френски компании. Те пък са собственост на люксембургската компания Prestigestate SARL, която от нейна страна е собственост на Eight Investment. Тамер Насиеф, който в LinkedIn определя длъжността си като „президент на частните дела на коронования принц“, е мениджър на Prestigestate и Eight Investment.

Според документи на адвокатската кантора от Бермуските острови Appleby Eight е „собственост на краля и държавата“. Тримата посочени акционери са Бадер Ал Асакер, който ръководи личната фондация на коронования принц, Хазим Мустафа Загзуг, ръководител на личните дела на крал Салман, и Бадер Али ал-Кохаил, саудитският посланик на Малдивите, където коронованият принц организира няколко разточителни партита с участието на рапъра Питбул и на южнокорейския певец Сай.

„Мечтата на живота му“

Представители на властите в Лувсиен, които работили с Кхашоги по проекта за замъка „Луи XIV“ казват, че той бил почти вманиачен. „Кхашоги казваше, че мечтата на живота му е била да направи нещо такова. Той искаше да направи най-доброто във всяка област и успя“, казва бивш заместник-кмет на града.

Вероник Строцки, която обичала да събира гъби, когато порутеният стар замък бил на мястото си, казва, че собственикът изглежда никога не отсяда там и имотът е затворен за посетители. „Преди това бяха руини само за духовете. Сега той е чисто нов пак за духовете“, споделя тя.