Саудитска Арабия вкара в затвора толкова много топ ръководители, че в Ritz-Carlton вече няма място за тях.

От 4 ноември насам бяха задържани над 200 принцове, министри и бизнесмени. Доста по-скромният хотел
Marriott беше нает, за да приюти новите арестанти.

Представяна като акция за борба с корупцията, вълната от арести изглежда като чистка на политическите опоненти. В страната се осъществяват и други драматични промени - на фона на предприетите големи икономически и културни реформи.

От следващото лято жените ще имат право да шофират. Кината скоро ще бъдат отворени за първи път от десетилетия, както и нови туристически атракции.

Саудитска Арабия иска да построи високотехнологична икономичека зона на северозападното си крайбрежие, в която ще бъдат вложени 500 млрд. долара.

В центъра на всички тези промени е Мохамед бин Салман - младият короноват принц, който се очаква да се превърне в най-силния ръководител на Саудитска Арабия от десетилетия, пише британското списание The Economist.

Как се сдоби той с толкова голямо влияние?

Крал Абдул-Азиз, основател на съвременната саудитска държава, има десетки мъже наследници. За да намали враждите в голямото си семейство, той създаде хоризонтална линия на наследяване, при която властта се предава от един син на следващия.

Един от тях - крал Сауд, беше свален през 1964 г., отчасти заради страховете, че искат собственият му син да го наследи. Други кралски особи поеха управлението на армията или на министерството на външните работи. Но синовете на крал Абдул-Азиз остаряха.

Най-младият сега е на повече от 70 години. Настоящият крал Салман губи сили. Геронтокрацията (форма на управление, при която властта се държи от по-възрастните – бел. ред.) не успява да се справи със задачата да управлява модерна, млада държава, в която 59% от 20-милионното й население е под 30 години.

Крал Салман започна да полага усилия за разрешаване на проблема през 2015 г., като определи представител на по-младото поколение - племенника си Мохамед бин Найеф, за коронован принц. Той издържа само две години.

Крал Салман го отстрани през юни и го замени с любимия си син Мохамед бин Салман. Така за първи път саудитската монархия официално опита да направи династично прехвърляне на власт.

Новият коронован принц бързо започна да консолидира властта си. След неотдавнашните промени, които той ръководи от името на крехкия си баща, принц Мохамед и съюзниците му контролират всички три клона на службите за сигурност. Едва за втори път в историята на Саудитска Арабия външният министър е дипломат от кариерата, който дължи позицията си на управляващото дуо.

През септември полицията задържа десетки критици, наред с двама видни мюсюлмански учени. Заплашителните съобщения за арести изглежда бяха разбрани. Решението на краля да сложи край на забраната за шофиране на жените не срещна голяма съпротива, дори от страна на консервативните религиозни кръгове.

Саудитският крал отдавна е смятан за пръв между равни, но принц Мохамад нарушава този деликатен баланс. Макар да се представя като млад реформатор, той променя Саудитска Арабия, превръщайки я в истинска абсолютна монархия.

Защитниците на коронования принц казват, че резките промени са необходими. В ера на ниски цени на петрола, Саудитска Арабия трябва да разнообрази икономиката си. Корупцията в продължение на десетилетия струва на кралството милиарди долари.

За разлика от много от съвременниците си, принц Мохамед е смятан за усърден и чист. Но действията му до момента бяха и дестабилизиращи. Той прояви склонност към зле замислени външни авантюри – от скъпата война в Йемен до неуспешната блокада на съседен Катар, която не постигна нещо повече от това да раздели Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

По-близо до дома той слага край на дълъг период на консенсусна политика, която гарантираше стабилност. Принц Мохамад е едва на 32 години, с 49 години по-млад от баща си.

Той съвсем спокойно може да управлява кралството десетилетия наред. Но списъкът му с врагове вече е дълъг.