Саудитска Арабия вероятно не е в списъка за следващата ви ваканция, но правителството на страната работи усилено това да се промени.

Кралството вече приема милиони мюсюлмански богомолци, които посещават Мека всяка година, а сега опитва да привлече и конвенционални туристи.

„Насочили сме се към хора, които буквално искат да преживеят тази страна и нейното величие“, каза пред CNN принц Султан бин Салман, ръководител на саудитската Комисия по туризъм и национално наследство.

Саудитска Арабия планира да издаде първите си туристически визи през 2018 г., съобщи принцът. Засега визите са ограничени само до хора, които пътуват в страната по работа или посещават светите места.

Привличането на туристи е централна част от плана на страната да намали зависимостта си от петрола. Тя се надява 30 милиона посетители да пристигнат в Саудитска Арабия до 2030 г. спрямо 18 млн. през 2016 г.

Властите се надяват годишните разходи на туристите да достигнат 47 млрд. долара до 2020 г.

За целта в последните няколко месеца бяха обявени няколко амбициозни проекта.

Саудитска Арабия планира да построи курорти на около 160 км от пясъчното крайбрежие на Червено море и иска да отвори тематичен парк „Шест флага“ до 2022 г.

Инициативата на Червено море привлече вниманието на милиардера Ричард Брансън при последната му обиколка в кралството, която включваше и посещение на древни гробове в Мадаин Салех, включен в Списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Коронованият принц Мохамед бин Салман, който ръководи икономическите реформи, обяви и планове за изграждане на голям град за 500 млрд. долара, който ще се простира отвъд границите на Саудитска Арабия в Египет и Йордания.

„Саудитска Арабия има огромен туристически потенциал благодарение на благоприятната температура, историческото и културно наследство, природните красоти и богатия морски живот“, казва Никола Косутич, старши изследовател в Euromonitor.

„Но тя е заобиколена от политически нестабилни страни, където сигурността винаги е била проблем“, допълва той.

Състоянието на сигурността е най-голямото предизвикателство пред туристическата мечта на Саудитска Арабия и това беше подчертано във вторник, когато Държавният департамент на САЩ издаде ново предупреждение за повишено внимание при пътуване в страната.

В него се казваше, че американците трябва „внимателно да обмислят рисковете при пътуване в Саудитска Арабия“ предвид заплахите от терористични групировки, като ИДИЛ и ракетните нападения от йеменски бунтовници срещу цивилни мишени.

„Терористичните заплахи в цяла Саудитска Арабия остават, включително в големи градове, като Рияд, Джеда и Дхахран, а в страната могат да бъдат извършени атаки без предупреждение по всяко време“, се казваше още в съобщението на Държавния департамент.

Чужденците могат да бъдат възпрени и от несигурността около това как трябва да се държат при посещение в кралството. Десетилетия наред Саудитска Арабия прилага строги ислямски правила за дрес код и разделение на половете.

В момента страната не предлага много форми на забавления. Обществените кина и театри са забранени. Тази година в кралството беше организиран първият концерт, на който можеха да присъстват само мъже.

Коронованият принц обаче обеща да унищожи „екстремистките идеологии“ и да върне страната към „по-умерен ислям“. Има признаци за отслабване на някои ограничения.

Жените получиха правото да шофират, а от догодина ще могат да наблюдават най-големите спортни събития в страната. Мъже и жени присъстваха на големи конференции тази година.

„Ако Саудитска Арабия успее да създаде находчиви рекламни кампании, като се съсредоточи върху силните си страни и се справи с някои проблеми със сигурността, тя може да излезе на голям регионален туристически пазар и да привлече някои европейски туристи“, смята Косутич от Euromonitor.

Мюсюлманските туристи от Близкия изток и отвъд него са огромен потенциален пазар. В доклад от май Mastercard съобщи, че до 2020 г. ще има 156 млн. мюсюлмански туристи спрямо 121 милиона през 2016 г., които ще харчат 220 млрд. долара на година.

Засега обаче правителството в Рияд вероятно ще има повече успех в изграждането на местната туристическа индустрия. „Саудитските туристи, които излизат извън страната, са най-голямата цел за нас“, казва принц Султан.

Съседен Дубай, например, вече е бил посетен от над 1.2 млн. саудитци тази година.

„Закъсняхме, решенията закъсняха, финансирането закъсня и останалите страни, особено в Персийския залив, отговориха на предизвикателството и започнаха да привличат повече хора от Саудитска Арабия“, допълва принцът.