Властите в Саудитска Арабия предлагат на арестуваните наскоро по обвинения в корупция принцове и бизнесмени сделки, с които да откупят свободата си, информира FT, позовавайки се на запознати източници.

В някои случаи правителството иска да присвои до 70% от богатството на заподозрените, в опит да насочи стотици милиарди долари в изпразнената държавна хазна, според два от източниците.

Споразуменията, според които част от активите и средствата вече са били прехвърлени на държавата, предлагат поглед отблизо върху стратегията зад чистката на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Като част от нея бяха арестувани стотици членове на кралското семейство, министри и едни от най-богатите хора в страната, сред които и милиардерът принц Алуалид бин Талал, основателят на Middle East Broadcasting Center, която притежава телевизия Al Arabiya, Уалид ал-Ибрахим и председателят на строителната компания Saudi Binladin Бакр бин Ладен.

Част от заподозрените се намират в луксозния хотел Ritz-Carlton от миналата седмица, а някои от тях са готови да откупят освобождаването си като прехвърлят на държавата пари и корпоративни активи, твърдят хора запознати с преговорите.

“Те сключват споразумения с повечето от тези, които се намират в Ritz,” твърди консултант. “Дай парите и ще си отидеш вкъщи.”

Споразуменията имат за цел да възстановят милиарди долари, за които правителството твърди, че са придобити чрез корупция, във време в което то се бори с рецесия, предизвикана от трайно ниските цени на петрола и бюджетния дефицит от 79 млрд. долара от миналата година.

Главният прокурор на кралството заяви, че разследва обвинения за корупция на стойност най-малко 100 млрд. долара. Запознати с преговорите твърдят, че правителството иска да вземе от задържаните най-малко тази сума, въпреки че целта може да се повиши и до 300 млрд. долара.

Има вероятност от още арести на фона на разширяването на обхвата на разследването.

На бизнесмен мултимилиардер, който е един от задържаните в Ritz, му е казано да предаде над 70% от богатството си на държавата като наказание за това, че десетилетия наред е участвал в корупционни бизнес сделки.

Той е склонен да плати, според един от неговите консултанти, но подробностите около това как ще става връщането на активи и кеш, все още не са договорени.

На задържаните бизнесмени се казва да предадат част от активите си. Споразуменията за членовете на кралското семейство вероятно ще включват и обет за лоялност към принц Мохамед, според същия консултант.

Друг от задържаните е споделил със свои служители, че властите вероятно искат да вземат собствеността върху основния му бизнес.

Семействата на задържаните заподозрени са започнали да наемат консултанти, които да им помогнат с освобождаването на техните роднини и да ограничат пораженията върху бизнес интересите им.

Арестите са хванали много от заподозрените неподготвени, според техните консултанти.

Един от задържаните, например, е имал среща с представители на принц Мохамед няколко седмици преди да бъде арестуван. Тогава той смятал, че срещата била продуктивна и предполагал, че това било сигнал за това как да продължи да развива огромния си бизнес на местно и международно ниво.

Принц Алуалид, който има дялове в компании като Citigroup и Twitter и е племенник на крал Салман, бе изразявал публично своята подкрепа за усилията на принц Мохамед да реформира кралството преди ареста му по обвинения в подкуп и изнудване.