Не чакайте, а веднага започнете да погасявате дълговете си, защото това, което дължите, ви дърпа назад, заявява експертът в сферата на личните финанси и автор на книжата „Жените и парите“ Сузи Орман пред CNBC.

„Дългът е робство. Вие никога няма да можете да постигнете финансова независимост, при положение че имате дълг“, казва още тя.

Заемите ви трябва да се елиминират колкото е възможно по-скоро, защото това ви струва пари, допълва Орман.

Страничните ефекти от дълговете ви влияят и на други важни части от живота ви, като това ви пречи да печелите повече или да купите това, от което имате нужда.

„Когато имате дългове, вие го знаете. Усеща го също и вашият шеф, а това ви поставя в безпомощна ситуация. Кредитите ви ви поставят в зависима ситуация от други хора. Влизате на интервю за нова работа, но знаете, че тази работа ви трябва, за да можете да продължите да плащате задълженията си“, дава за пример тя.

При положение че нямате дългове, вие ще излъчвате увереност, а с това ще привличате хората към вас, споделя Орман. "И познайте още какво – това ще привлече към вас и пари. Ето защо препоръчвам да платите дълговете си и по възможност да не ползвате заеми в бъдеще. Плащането на задълженията трябва да се направи възможно най-скоро."

Днес хората не мислят много за бъдещето и какво са успели да спестят за времето, в което ще остареят, допълва Орман пред CNBC.

“В студентските си години трупаме дълг. След това намирате своята половинка, сключвате брак, купувате си имот, а това означава нов дълг. Идва ред на децата, те започват училище и следват нови заеми“, описва положението на повечето семейства Орман.

Финансов експерт: Никога не купувайте кола на лизинг Ако си търсите нова кола, не се и замисляйте да си купувате автомобил на лизинг, казва Сузи Орман


Друг експерт в сферата на личните финанси и инвеститор Кевин О'Лиъри съветва да изплатим задълженията си до 45-годишна възраст.

„Това е повратна точка в живота ви. Повечето кариери започват през 20-те години на човека и продължат до средата на 60-те. Или иначе казано, до 45 г. вие сте по средата на кариерата ви. Ето защо е добре да се отървете от дълговете си дотогава, за да можете до края на кариерата си да натрупате повече спестявания, с които да осигурите старините си“, споделя той.

Има обаче разлика и между задълженията ни. Докато студентските или ипотечните заеми се смятат за добри задължения, то дълговете по кредитните карти са смятани за лоши, тъй като лихвите по тях са доста по-високи.

В зависимост от това с колко кредитни карти разполагате, добре ще е първо да платите заемите по най-скъпите си дългове. Това може да ви спести хиляди в следващите години, уточнява О' Лиъри.

Други експерти, като автора и консултант Дейв Рамзи, съветват дълговете да се плащат по метода на снежната топка – от най-малките към най-големите.

„Независимо кой метод на погасяване ще изберете, елиминирането на дълговете, особено на този от кредитните карти, е от съществено значение за вашето финансово и емиционално здраве“, казва още Орман.

Ако нямате дългове, ще се почувствате по-силни, а и другите хора ще го усетят, допълва тя.