Когато Редуан Фаид осъществи зрелищното си бягство от затвор през юли, френската актриса Беатрис Дал очевидно изпита задоволство.

"Господ да те пази, Редуан," написа тя в профила му в Instagram. "Цяла Франция е с теб. Ще танцувам с часове, за да го отпразнувам."

Актрисата бързо върна думите си назад, след като й бе припомнено, че нейният герой излежава 25-годишна присъда за неуспешен обир, при който е убита жена полицай.

Въпреки това, във Франция винаги са харесвали гангстерите. Особено такива, които постоянно успяват да избягат. Особени такива, които целенасочено са организирали обирите си по холивудски сценарии.

И особено такива, които са достатъчно словоохотливи, за да напишат мемоари и да се превърнат в знаменитост, която участва в телевизионни предавания.

Редуан Фаид постига всичко това – като си спечелва тази смесица от снизхождение и отвращение, която много французи изглежда изпитват към по-известните си лоши момчета, пише BBC.

Откъде обаче идва това очарование?

Не че въпросните гангстери не са способни на ужасно насилие. Фаид е участвал в обир, при който жертвата е горена с горелка.

Той може да не е застрелял лично жената полицай при гонка на магистрала през 2010 г., но някой от неговата банда го е направил.

Когато става въпрос за подобни фигури, човек се сеща за Жак Месрин, Тани Зампа, и т.н., които не са били просто банкови обирджии, но и убийци.

Причината вероятно се корени в революционното минало на Франция – което по някакъв начин легитимира актове, които опразват джобовете на богатите.

Радуан Фаид не е първият гангстер, който се описва като герой в стил Робин Худ, живеейки чисто и избягвайки насилието, където е възможно.

"Без ранени, без мъртви," е неговият лозунг. "Когато никой не е пострадал, знаеш, че си вършиш работата както трябва," пише той в мемоарите си.

В негова полза е и това, че може да опише импулсите, които го подтикват да прави всичко това. Французите обожават този тип интелигентен самоанализ.

"Отчайващо се нуждаете от адреналина, който получавате от обира. Тялото ви се нуждае от него, както от наркотик. В крайна сметка, дори не го правите за парите," пише той.

Има една много по-проста причина за това очарование, с която Фаид а напълно наясно и това е романтиката на киното.

Французите имат богати традиции в гангстерските филми.

Героите в тях може и да използват насилие, но са романтични фигури – носени към съдбата си от психологически сили, които са извън контрола им.

За Редуан Фаид Холивуд е оказал още по-голямо влияние. При първия му обир през 1995 г. той и съратниците му поставят маски на френски политици, по подобие на популярен филм. Той, между другото, носи маска на бившия премиер Раймонд Бар.

При друг обир Фаид и останалите се наричат г-н Оранжев, г-н Син и т.н., както във филма на Куентин Тарнатино „Глутница кучета“. Фаид гледал филма „Жега“ 100 пъти на DVD, за да се научи как да атакува брониран микробус.

Според психологичния му портрет, цитиран в Le Monde: "Обирите са били извършвани, сякаш са сцени от филми. Той е бил актьор в собствения си сценарий."

А французите обичат хубавите филми.