Пилотите са отговорни за всичко, което се случва в самолета, който управляват, което означава, че животът ви е в ръцете им за часовете, които прекарвате във въздуха.

Това, разбира се, може да предизвика безпокойство у много хора. Но бъдете спокойни – тези, които се грижат за вас във въздуха, са много добре обучени и тренирани и могат да се справят с извънредни ситуации.

Ето няколко факта, които ще ви накарат да се чувствате сигурни по време на следващия полет.

Пилотите непрекъснато се преквалифицират

От пилотите се изисква да преминават през "преквалификация" на всеки шест месеца. Те не получават просто парче хартия, което показва, че вече притежават определена степен. Тук говорим за психологическа оценка, тестове за компетентност, проверки и аварийни ситуации в симулатор. Можете да сте сигурни, че пилотите познават самолета и знаят как да реагират.

Пътувайте сутрин, ако сте нервен пътник

Затоплянето на земята през деня води до по-бавен въздух и е много по-вероятно да се стигне до гръмотевични бури следобед. Ако летите сутрин рано или вечер късно, ще избегнете това, но и може да се радвате на по-ниски цени, по-малко закъснения и по-малко претъпкани летища.

Седнете до крилото за гладък полет

Всеки знае, че най-лошото място е в края на самолета. В случай че търсите комфортно и удобно пътуване, изберете средата на машината.

Пилотите не се притесняват от турбуленция

Турбуленцията не е опасна, а е по-скоро неприятна част от полета. Факторите за нея са много, но не се притеснявайте, няма нищо страшно.

Шофирането е по-опасно

Близо 1.3 милиона души загиват всяка година по пътища в света, което е средно по 3 287 смъртни случая дневно. За сравнение, през 2016 г. е имало 19 авиоинцидента, което доведе до 325 смъртни случая.

Той е на 37, обиколил е целия свят и ни препоръчва 12 дестинацииВ списъка на Гарфорс на първо място стои северната ни съседка – Румъния

Самолетите се приземяват твърдо при лошо време

На първо място, не се страхувайте, ако самолетът се приземи, защото е построен, така че да се справи с всякакви условия при кацане. Понякога, когато е валяло, приземяването може да е по-твърдо. Това е необходимо, за да се предотврати плъзгането.

Времето винаги се наблюдава

Пилотите непрекъснато проверяват времето, за да знаят как се движат до крайната дестинация. Алтернативни планове се правят в случай, че има голямо отклонение. Те са и в постоянен контакт с кулата, която може да насочи самолета, ако е необходимо.

Вратите не могат да се отварят по време на полета

Могат ли вратите да бъдат отворени в средата на полета? Това е мит, за който можете да обвинявате екшън филмите. Не се притеснявайте, това няма да се случи. Вратите са заключени толкова силно, че ще ви трябва хидравличен крик, за да ги отворите.

Самолетите не могат да се сблъскат един с друг

Хиляди самолети са във въздуха всяка секунда. Можете да благодарите на контрола на въздушния трафик за безопасността. Има и десетки радари, които следят маршрутите и няма как да се стигне до сблъсък.