Ако си мислите, че знаете всичко за турбуленцията, безопасността и храната на борда на самолетите, вероятно ще бъдете приятно изненадани от вътрешната информация, която един пилот би могъл да предложи.

Дори и хората, които летят най-често, може да не знаят, че сутрешните полети минават по-гладки, а някои по-твърди кацания са такива от съображения за безопасност.

За параноиците вероятно е добре да знаят, че пилотите спят по време на полетите, а самолетите биват удряни от мълния близо веднъж годишно.

Както разкриват потребители на Quora, някои от нещата, които пилотите няма да ви кажат, са именно нещата, които би ви се искало да знаете, пише Daily Mail.

Понякога самолетите се повреждат

Въпреки че ни се иска да си мислим, че самолетите никога не се повреждат, особено докато сме на борда, те всъщност получават изненадващ брой неизправности.

Сред тях са спиране на захранването в пилотската кабина, отказ на акумулаторите и дори завършване на полети с работещи само половината двигатели.

В повечето случаи обаче неизправностите се отстраняват преди полет или пък се изглаждат по време на полета.

Вижте още: 10 мита за самолетите и летенето, на които хората още вярват

Някои кацания може да са преднамерено твърди

Почти всеки, който е летял със самолет, е участвал в подобно твърдо кацане, но то невинаги се дължи на погрешна преценка от страна на пилота.

Има случаи, в които пилотът трябва да се приземи особено твърдо, за да предотврати плъзгането на самолета по пистата.

Най-вече когато вали, самолетът трябва да се приземи достатъчно твърдо, за да избегне подхлъзване по насъбралата се по пистата вода.

Тъй като близо половината от всички инциденти и смъртни случаи обаче стават по време на кацане, имате право да се притеснявате.

Пилотите спят по време на полет

Притеснително е да си мислите, че пилотът на самолета ви спи по същото време с вас, но това се случва.

През 2012 г. проучване сред представители на синдикат на пилотите разкрива, че повече от половината от участниците са заспивали по време на полет.

Това е притеснително, но трябва да се знае, че има и случаи, в които на пилотите им се позволява да почиват, например, ако вторият пилот управлява самолета.

При по-дългите полети има допълнителни пилоти, така че всеки да има възможност да дремне и да отпочине за кацането.

Полетите минават най-леко сутрин

Ако се притеснявате за турбуленцията, най-добре да заложите на сутрешен полет.

Повечето бури са следобедите, а времето нощем обикновено е ясно, което означава, че има по-малко вятър, с който да се борят пилотите.

По-ниските температури също така помагат, тъй като горещият въздух, който се издига от земята, също може да засили друсането по време на полета.

Пилотите ядат различна храна

Пилотите на самолети вероятно никога не се оплакват от храната, която се сервира на борда, защото никога не им сервират същите притоплени ястия, както на пътниците в икономична класа.

Вместо това те ядат неща, приготвени специално за тях, или пък ядат това, което се сервира на пътниците в бизнес класата. Някои пилоти пък си носят собствена храна на борда.

За да бъде ограничен рискът от хранително натравяне, капитанът на полета и вторият пилот обикновено ядат различни храни.

Вижте още: Има по една малка дупка във всеки прозорец в самолета. Защо?

Почти всеки самолет е удрян от мълния

По-рано през годината пасажер на полет на Korean Air Lines бе уловил момента, в който мълния удря крилото на самолета.
Въпреки това той не бе повреден.

Инциденти като този обаче се случват по около веднъж годишно с всеки самолет. За късмет, в повечето случаи щетите за самолета са много малки.

В кислородните маски има въздух само за 15 минути

При спешни случаи, на голяма височина, човек разполага само с няколко секунди, за да извади маската си, преди да припадне.

Дори и при това положение в маската има кислород за около 15 минути.

За това време обаче пилотът трябва да е намалил височината на самолета достатъчно, за да не се налага да се диша с кислородни маски.