Изследователите откриха подводен вулканичен свят, изпълнен с морски живот, край бреговете на Тасмания.

Учените от Australian National University (ANU) наскоро направиха удивително откритие по време на 25-дневна изследователска мисия, включваща подробно картографиране на морското дъно във водите, разположени на около 400 км източно от Тасмания.

Картографирането, направено от изследователски кораб, разкрива верига от вулканични подводни планини, разположени на дълбочина около 5 км, като някои от най-високите върхове достигат височини, близки до 3 км.

"Това е много разнообразен пейзаж и несъмнено ще бъде гореща точка за биолозите заради огромното разнообразие от морски живот", се казва в изявление на д-р Тара Мартин от Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization - агенцията за природни науки на Австралия.

Досега останал извън обсега на изследователите, подводният свят е "изпълнен с морски живот", посочват изследователи, които са видели 28 гърбати кита само за един ден, последвани от допълнителни наблюдения на от 60 до 80 делфина от вида обикновена гринда на следващия ден.

Изследователите смятат, че районът може да бъде жизненоважна спирка за мигриращите животни, особено за китовете, които могат да използват подводните вулкани като навигационни точки, които да им помогнат да намерят пътя си.

Десетте най-тайнствени загадки на океанаПътят Бимини, пирамидата Йонагуни, подводният град в Куба - списъкът е дълъг

В допълнение към китовете, изследователите също така са забелязали огромно разнообразие от морски птици, които се събират в района, което те смятат, че е гаореща точка за морския живот както над, така и под повърхността на океана.

Изследователите планират да продължат да изучават новооткрития "изгубен свят" през ноември и декември, като използват дълбоководни камери за документиране на богатия набор от животински видове.