В продължение на повече от 40 години фар се изправя върху полуостров с формата на наковалня, режещ водите на Тасманово море близо до залива Джервис, в Ажна Австралия.

Той обаче се намира на място, на което изобщо не би трябвало да има фар. Водейки се по светлината му, корабите, които привлича, стават жертва на скалите, които се опитват да избегнат.

Склоновете около нос Сейнт Джордж, на юг от залива Джервис, са известни с множество корабокрушения, така че в средата на 19 век е решено в района да бъде изграден фар, който да гарантира безопасното придвижване на плавателните съдове.

През 1857 г. архитектът Александър Доусън започва да търси подходящо за съоръжението. За съжаление, той се интересува по-скоро от лесното строителство на фара, отколкото от предоставянето на ефективна навигационна помощ.

Когато контролиращият орган проверява мястото, което Доусън избира, се установява, че то не се вижда от необходимите места. Откриват още, че картата, подготвена от архитекта, страда от "несъответствия с толкова сериозен характер, че е невъзможно да се реши дали някоя от позициите, отбелязани на нея, наистина съществува".

Властите подозират, че Доусън избра мястото, само защото е разположено в близост до кариерата, от която ще дойдат камъните за строежа, посочва Amusing Planet.

Най-красивите морски фарове Много от тях излизат от употреба, но се превръщат в интересни културни забележителности

Въпреки очевидните недостатъци в етапа на планиране и несъгласието на мнозинството, по неизвестни причини председателят на контролиращия орган разрешава изграждането на фара.

През следващите четири десетилетия злополучното съоръжение, който не се вижда нито от северния подход към залива Джервис, нито от южния, е причина за около двадесет дузини корабокрушения.

През 1899 г. фарът е заменен от друг, разположен на много по-подходящо място.

Дори след извеждането му от експлоатация фарът продължава да причинява навигационни проблеми, когато златната пясъчна кула свети в тъмното. Така че до края на века той е сринат, така че да се предотвратят нови корабокрушения.

Фарът на нос Сейнт Джордж е злополучен не само за корабите, но и за фермерите. Серия от трагедии като че ли преследва онзи, който живее там. Един от пазачите му се удавя по време на риболов, друг е ритнат в главата от кон и също умира.

Въпреки че е в руини, днес фарът е защитен обект поради необичайната му история.