Ленивците са едни от най-магичните същества на планетата. Те са очарователни, обичат топъл климат, спят по цял ден, а телата им осигуряват дом на стотици други организми.

Но има много повече интересни подробности за тези възхитителни бозайници, отколкото осъзнавате. Ето седем забавни факта за ленивците:

Те са абсурдно добри плувци

Ленивците могат да плуват три пъти по-бързо, отколкото могат да ходят на сушата. Заради способността им да забавят сърдечната си честота до една трета от нормалната й скорост, те също така могат да задържат дъха си в продължение на 40 минути под водата.

Ходят до тоалетната само веднъж седмично

Те са същества с навици. Ленивците слизат от дървесното си убежище само веднъж седмично, за да отидат на тоалетна. И винаги правят това на едно и също място.

Ленивците са толкова бавни, че на гърба им растат водорасли

Поради бавната им скорост, тези животни създават чудесна среда за растежа на водорасли и гъби. Всъщност, според изследванията на Smithsonian Tropical Research Institute, гъбичките, които често се развиват в гъстата им козина, може един ден да се използва като мощно средство за борба срещу всякакви болести - от паразити до ракови заболявания.

Ленивците могат да обръщат главите си почти на 360 градуса

Те може и да не могат да движат тялото си с лекота, но със сигурност могат да обръщат главите си. Буквално. Според Ask Nature, ленивецът може да завърти врата си на до 270 градуса в двете посоки, благодарение на факта, че има допълнителни гръбначни прешлени.

Тези колосални тунели са дело на мистични изчезнали гигантиКой ги е построил? Защо са били построени? Как са били построени и кога?

Ноктите им са дълги почти 10 см

Технически, ленивците нямат "нокти" в традиционния смисъл на думата. Вместо това, според BBC, те имат 10-сантиметрови изпъкнали кости на пръстите. Тези кости им помагат да се захващат за дърветата, дори и в съня си. Те също така компенсират ужасното им зрение, разполагайки с по-голяма чувствителност.

Обичат самотата

В по-голямата си част ленивците обичат да живеят в тиха самота. Единственото време, в което държат да срещат други представители на вида си, според LiveScience, е когато спят на едно и също дърво или се сражават за нещо.

Живеят до 40 години

Продължителността на живота може да варира при различните видове ленивци, но средностатистически те живеят между 20 и 30 години в дивата природа. Животът им е малко по-дълъг в плен.