Ирак бързо се превръща в световна петролна сила, засилвайки позициите си в ОПЕК, след като изпревари Канада тази година и вече е четвъртият най-голям производител в света. Въпреки това постижение, разкъсваната от война страна не може да покаже почти нищо насреща.

Докато петролните пазари са заети със способността на Саудитска Арабия да увеличи производството предвид предстоящите санкции, които ще ограничат износа на Иран, Ирак без много шум увеличи износа си за Азия, Европа и района на Средиземно море, за да компенсира липсващите барели от Иран.

Ирак произвежда рекордните 4.78 млн. барела дневно, заяви в събота петролният министър на страната Джабар Ал-Луайби. Производството ще нарасне до 5 млн. барела дневно през 2019 г. и 7.5 млн. барела дневно през 2024 г., заяви той.

Според консултантската компания Wood Mackenzie Ltd., Ирак може да произвежда 6 млн. барела на ден до 2025 г. и това производство се очаква да расте по-бързо от всички останали страни, с изключение на САЩ.

Въпреки всичкия си петрол, Ирак не разполага със стабилно електроподаване и има проблеми с електричеството и с това да привлича инвестициите, които са необходими за създаване на работни места и подкрепа на местните компании.

“Ръстът в производството на петрол е добра новина, но Ирак все още не успява да осигури основни услуги, като чиста вода и електричество, на гражданите си, в това число и в Басра, където се извлича по-голямата част от петрола,” казва Зиад Дауд, старши икономист на Bloomberg в Близкия изток.

Политическо напрежение

Повечето индикатори в Ирак, с изключение на петрола, не са обещаващи. Политическото напрежение продължава заради отношенията на Ирак с полуавтономните кюрди в страната, усещанието за маргинализация сред сунитите, които са малцинство, както и недоволството сред шиитите, които са мнозинството, заради ненадеждните обществени услуги в провинция Басра.

Цените на петрола нараснаха двойно от 2016 г., което подобри финансовото състояние на Ирак, но въпреки това борсовият индекс на страната губи 30% за същия период. От Ирак са изтекли над 32 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции през последните пет години, според данни на ООН.

Total очаква цена на петрола от 100 долара за барел Ръководството на френската петролна компания обаче не смята, че това ще е нещо хубаво за глобалната икономика


15 години след като САЩ оглави военна коалиция за свалянето на режима на Саддам Хюсеин, “хората са разочаровани, че нямат електричество 24 часа в денонощието и че инфраструктурата и здравеопазването са лоши,” казва Али Ал-Мавлави от базирания в Багдад мозъчен тръст Al-Bayan Center. “Богатството не се разпределя надолу по честен и справедлив начин.”

Нищо от всичко това обаче не оказва влияние върху петролната индустрия на Ирак - вторият на голем член на ОПЕК след Саудитска Арабия.

Големите петролни компании, като Exxon Mobil Corp., Total SA, Lukoil PJSC и Gazprom PJSC, пропуснаха последния търг за петролните и газови находища на Ирак, но по-малки компании от ОАЕ и Китай успяха да си осигурят договори.

Международните компании допринасят с две трети от настоящото производство на Ирак, а техните капитали и технологии са от ключово значение за запазването и увеличението на производството, казва Йън Том, старши анализатор на Wood Mackenzie за Близкия изток.

Докато правителството продължава да плаща на чуждестранните петролни компании напълно и навреме, производителите могат да извличат добра доходност от петролните полета на страната, където разходите за добив не са големи, дори и ако цената на петрола падне до 30 долара за барел, казва Том.

Средната цена на петрола от сорта брент тази година е над 73 долара за барел.

“Ирак няма да има проблеми с намирането на чуждестранни инвеститори, които да разширяват петролния й сектор,” казва Дауд. “Предизвикателството е да се привлекат капитали и експертен опит, които да са от полза за икономиката като цяло.”