Израелски стартъп инсталира миниатюрни соларни клетки в електронни устройства, осигурявайки им пълна енергийна независимост, пише Bloomberg. Това е поредният сигнал, че понижаващите се цени на фотоволтаичните панели правят все по-достъпна ежедневната им употреба.

Базираната в Йерусалим 3GSolar Photovoltaics Ltd. е основана през 2010 г. и снабдява няколко производителя на електронни устройства от Европа, Китай и Израел. До 2020 г. компанията планира изграждане на голям завод, който да може да произвежда милиони соларни клетки годишно.

"Нашите клетки са направени специално за изкуствено осветление. Това не са типичните соларни инсталации, предназначени за работа на открито. Електричеството се генерира от специфична боя, базирана на органични компоненти, която произвеждаме в лабораторни условия", разказва изпълнителният директор на 3GSolar Бари Брийн.

Компанията таргетира т. нар. "умни" домашни устройства - от сензорите за влажност на въздуха и осветлението до терморегулаторите, управляващи отоплителните и климатичните инсталации. Все повече сгради се "дигитализират" и разчитат на автоматизацията за увеличаване на енергийната си ефективност.

Според прогнозите на консултантската компания IHS Markit, броят на домашните битови уреди, свързани с интернет, ще расте средно с 12% годишно и ще достигне 125 млрд. през 2030 г.

Доскоро слънчевата енергия бе считана за един от най-скъпите източници на електричество, но масовото производство на фотоволтаични панели в Китай доведе до истински срив на цените. Иновациите, прилагани от компании, като 3GSolar, правят технологията все по-достъпна.

Според Бари Брийн, добавянето на една миниатюрна соларна клетка към дадено устройство би повишила цената му само с 1 долар.

В момента много от т. нар. "умни" уреди се нуждаят от батерии, които периодично трябва да се сменят. Панелите на израелската компания имат продължителност на живота, която е съизмерима с тази на самото устройство - между 10 и 15 години.

По думите му технологията ще бъде доразвита в бъдеще, така че да може да се използва в различни мобилни аксесоари, като умните часовници и дори устройствата за проследяване на пратки и товари.

В дългосрочен план се планира и създаване на по-голяма версия на слънчевия панел, която да замени стъклените прозорци на сградите.

"Материята е полупрозрачна и може да се използва за захранване на цели сгради. Енергийният излишък пък може да се продава на публичната електроразпределителна мрежа. Засега тази концепция не влиза в нашия бизнес план, а е по-скоро визия за бъдещето", казва още Брийн.

Към момента фокусът на компанията е съсредоточен върху изграждането на производствена линия в Израел. Досега 3GSolar Photovoltaics Ltd. е набрала финансиране в размер на 9 млн. долара и се нуждае от още 7.5 милиона, за да довърши разширяването си.

Целта е през 2020 г. компанията да може да произвежда по 36 милиона фотоволтаични клетки годишно.

"Подготвяме се за повече клиенти и повече продукти. Когато получиш голяма поръчка от водещ производител на електроника, трябва да си готов да увеличиш продукцията десетократно", заявява изпълнителният директор на компанията.