Някои хора обичат да казват, че предприемачите се раждат, а не се създават – или имаш талант да основеш компания за милиард долара, или нямаш. Някои от най-известните и успели предприемачи в света обаче са имали и своите затруднения, докато стигнат дотук.

Джей Кей Роулинг, например, се опитвала неуспешно да намери някой, който да публикува поредицата й за Хари Потър, като междувременно живеела от помощи като самотна майка. Тим Ферис получил 25 отказа за „Четиричасовата работна седмица“. Дори гении, като Бил Гейтс и Джеф Безос, са имали бизнес провали.

Вижте няколко примера, от които човек може да получи вдъхновение, когато се опитва да бъде предприемач, но нещата за момента не се получават. Независимо дали са ви отхвърляли, били сте изправени пред провал или просто се изгубили малко инерция, тези примери напомнят защо трябва да продължавате напред.

Бил Гейтс

Някога Бил Гейтс основава компания на име Traf-o-data, която да предоставя статистика за пътния трафик. Проектът, в крайна сметка, се проваля, но днес Гейтс е един от най-богатите хора в света с лично състояние в размер на над 90 млрд. долара.

Еван Уилямс

Днес Еван Уилямс е известен като един от съоснователите на социалната мрежа Twitter. Някога обаче той основава подкаст платформа, известна като Odeo. Платформата претърпява неуспех още преди да е стартирала, защото пускането й съвпада с пускането на подкаст секцията на iTunes на Apple.

Джеф Безос

Днес FedEx е голямо име с много клиенти, но стартът на компанията е труден. Фред Смит излага идеята за бъдещата си компания в задание в университета, на което е скъсан от преподавателя си.

Ариана Хъфингтън

Ариана Хъфунгтън постига изключителни успехи с Huffington Post. Преди изданието да набере популярност обаче, 36 различни издателства отхвърлят работата й.

Сър Джеймс Дайсън

Прахосмукачките Dyson са шокиращо голям бизнес през 2018 г., но сър Джеймс Дайсън е трябвало да се потруди доста, за да стигне дотук. Преди да намери печелившата формула, той е работил по над 5 000 прототипа и зависел от доходите на съпругата си, за да не фалира.

Стив Джобс

Apple беше технлогичен гигант, когато Стив Джобс почина и все още е, но нещата невинаги са били такива. Когато компанията е още млада, продукти, като Apple I и Apple Lisa, източват милиони от Джобс и неговата компания.

В средата на 80-те години Джобс дори е принуден да напусне компанията, преди да бъде нает отново през 1997 г.

Уолт Дисни

Disney е една от най-големите и успешни компании в света днес. В началото Уолт Дусни обаче изпитвал затруднения, тъй като героите му били откраднати, а прожекциите се превръщали в хаос. Днес всеки е чувал за Disney, която е една от най-големите медийни компании.

Джей Кей Роулинг

Днес Роулинг се радва на успеха на поредицата книги за Хари Потър, към която бяха добавени рекламни сувенири, видео игри, филми и дори част от увеселителен парк на Дисни. Докато пишела още първата си книга обаче, Роулинг не успявала да си намери издател и живеела като самотна майка на социални помощи.

Кристина Уолъс

Преди време Кристина Уолъс основава Quincy Apparel, която фалира през 2013 г. Вследствие на провала тя изпада в депресия и не става от леглото в продължение на 3 седмици. След това се завръща обаче, като заема длъжността вицепрезидент, отговарящ за брандинга и маркетинга в Startup Institute.

Тим Ферис

Тим Ферис е автор на книгата „Четиричасовата работна седмица“. Когато първоначално се опитва да издаде книгата, обаче той получава 25 отказа от най-различни издателства.

Уорън Бъфет

Началото на провала на Уорън Бъфет е неуспехът му да влезе в Харвардския университет, а дори Berkshire Hathaway - компания, която днес се оценява на 65 млрд. долара, в началото изглежда щяла да фалира. В крайна сметка, това, което изглеждало като лоша инвестиция в началото, се отплаща в дългосрочен план.

Питър Тийл

Един от първите хедфондове на Питър Тийл, известен като Clarim Capital, губи около 90% от активите си на стойност 7 млрд. долара на борсата. Тийл обаче успява да обърне нещата с инвестицията си във Facebook и със създаването на PayPal.

Лари Елисън

Лари Елисън е собственик на успешната в днешно време компания Oracle. Когато Oracle е основана обаче, тя имала сериозни проблеми. В началото Елисън дори ипотекира дома си, за да продължи бизнеса.

Томас Едисън

Според историята, Томас Едисън е велик изобретател, но той създава над 10 000 неуспешни прототипа, преди да изобрети електрическата крушка. В биографията му също така има не една или две работи, от които е бил уволнен, както и учители, които го определяли като “неподлежащ на обучение“.

Опра Уинфри

Опра е добре известна с успешната си телевизионна кариера. В началото на профеисоналния си път обаче тя е уволнена като репортер. Днес личното й състояние надхвърля 21 млрд. долара.

Стивън Спилбърг

Спилбърг е изключително популярен режисьор, известен с редица филми, като Джурасик Парк и Челюсти. Преди да постигне всичките тези успехи обаче, получава отказ за заснемането на три филма.

Полковник Сандърс

Полковник Сандърс днес няма нужда от представяне като основател на веригата заведения за бързо хранене KFC. Преди да основе своя верига ресторанти обаче, неговата рецепта за пиле е отхвърлена над 1 000 пъти, преди да бъде използванa.