Азиатските акции поевтиняват днес, след като опасенията, вариращи от корпоративните печалби в САЩ до напрежението в Близкия изток, натежаха над пазарните нагласи. В същото време цената на петрола се понижи до двумесечни дъна, след като Саудитска Арабия даде индикации за евентуално увеличение на производството.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.2% за деня, продължавайки спада си от над 2% от предходната сесия.

Акциите по света се представят слабо тази седмица - на фона на опасенията около корпоративните печалби в САЩ, финансите на италианското правителство и нарастващия натиск над Саудитска Арабия заради смъртта на журналиста Джамал Кашоги.

Дипломатическата позиция на Саудитска Арабия става все по-несигурна, след като вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че убийството на Кашоги е било предварително планирано, а президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че саудитците са организирали “възможно най-лошото прикриване.”

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0.3%, докато индексът Shanghai Composite отстъпи с 0.6%.

Южнокорейският KOSPI изгуби 0.25%, докато японският Nikkei затвори с 0.35% надолу, изтривайки ръста си отпреди това.

Трите основни индекса на Уолстрийт отчитаха понижения в началото на вчерашната сесия, но затвориха далече от дъната си за деня.

Доларът поевтиня спрямо йената, което често се наблюдава в периоди на избягване на риска. Щатската валута бе на ниво от 112.49 йени, след като падна с 0.35% вчера.

На поевтиняването на долара повлия и спадът при лихвите по щатските държавни облигации. Лихвата по 10-годишните книжа бе на ниво от 3.158%, след като се понижи до триседмично дъно от 3.111% вчера.

Кои са страните с най-скъпи горива днес?И къде сме ние?

Канадският долар запази позициите си спрямо щатската валута, въпреки поевтиняването на петрола, след като инвеститорите запазиха очакванията, че по-късно днес Централната банка на Канада ще вдигне лихвите.

Канадският долар остана почти без промяна на ниво от 1.3083 спрямо щатския долар, след като поскъпна с 0.1% в предходния ден.

Китайският юан увеличи ръста си от предходния ден и се оскъпи до 6.9369 спрямо долара.

Паундът остана почти без промяна на ниво от 1.2976 спрямо долара и се търгува близо до триседмичното дъно от 1.2937 долара, достигнато вчера.

Паундът за кратко поскъпна с половин процент спрямо долара вчера след появилата се информация, че ЕС може да предложи на британския премиер Тереза Мей митнически съюз по сделката за брекзит.

Еврото се търгува без промяна на ниво от 1.1463 долара, след като поскъпна минимално с 0.05% в предходния ден.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана без промяна на ниво от 96.979, след като записа скромно понижение в предходния ден.

При суровините, фючърсите на щатския лек суров петрол се търгуваха на цена от 66.41 долара за барел, след като поевтиняха с близо 4% вчера, до двумесечно дъно от 65.74 долара.

Цената на петрола от сорта брент днес възлиза на 76.53 долара за барел, след като вчера също се понижиха с над 4%, до 75.88 долара, което бе най-ниското им ниво от 7 септември насам.

Петролът поевтиня, след като Саудитска Арабия обяви, че може да доставя повече петрол бързо, ако е необходимо, с което разсея част от опасенията преди влизането в сила на санкциите на САЩ срещу Иран.

Разпродажбите при акциите в световен мащаб напоследък също така засили опасенията, че забавящият се икономически растеж ограничава търсенето на петрола.