Повишението на цените на петрола доведе до ръст на крайните му продукти, сред които и най-използваните бензин и дизел.

Всяко тримесечие Bloomberg разглежда 61 пазара по света и класира страните, както по цени на горивата, така и по достъпност до суровината и годишни разходи за гориво.

Кои са страните с най-скъпи горива днес?

Хонконг (3.53 лв./литър)

Средната цена на бензина за третото тримесечие на 2018 г. в Хонконг е 3.53 лв./литър, което е близо два пъти повече от Китай, където цената се определя от правителството. Високите доходи на населението в Хонконг обаче намаляват притесненията от по-скъпия бензин.

Норвегия (3.40 лв./литър)

Страната е известна с факта, че е с най-голям процент на притежание на електрически автомобили в света, при това с огромна разлика пред останалите държави.

Норвегия, освен това, е един от най-големите петролни производители, но въпреки това държавата не субсидира горивата, а вместо това инвестира в безплатно образование и подобрения по инфраструктурата.

В Саудитска Арабия заговориха за 400 долара за барел петролКралството предупреждава за ответна реакция, ако срещу него бъдат наложени санкции заради изчезването на саудитския журналист


Холандия (3.24 лв./литър)

Високите цени на горивата там също са намерили своето решение. Страната също има висок процент на използваемост на електрически автомобили, а освен това е на челно място по притежание на велосипеди на глава от населението в света.

Гърция (3.22 лв./литър)

Цените на горивата в Гърция през изминалото тримечие са били точно с 1 лв. над тези в България. Именно това е и причината голяма част от почиващите в южната ни съседка да преминават границата с пълни резервоари.

Дания (3.19 лв./литър)

Страната е известна с това, че има едно от най-ниските нива на корупция, там живеят най-щатливите хора в света, характеризира се и с ниски нива на неравенство в доходите на населението.

Високите цени на горивата не са проблем поради високите доходи, но въпреки това голяма част от хората предпочитат да пътуват с колелото си до работата или училището.

Именно такъв е случаят и с Копенхаген, където често могат да се видят повече велосипедисти, отколкото автомобили.

Така изглежда трафикът в час пик в КопенхагенАвтомобилите се броят на пръсти


Топ 10

В топ 10 по цени на горивата попадат още Израел, Португалия, Финландия и Франция (всички с цени от над 3 лв. за литър), както и Швеция със средна цена от 2.98 лв./литър.

Най-евтино продължава да е във Венецуела, Иран, Кувейт, Нигерия и Египет.

Къде сме ние?

Със средна цена от 2.22 лв./литър през третото тримесечие, страната ни се нарежда на 25-а позиция от 61 разглеждани държави.

Със средните ни дневни доходи от 40.74 лв., на българина са нужни 5.46% от него, за да закупи 1 литър бензин. Пред нас по недостъпност са само 8 държави, сред които Тайланд, Египет, Индонезия, ЮАР, Нигерия, Филипините, Пакистан и Индия.

Средно на година българите използват по 93.17 л. гориво, или иначе казано - за това отделяме 1.39% от годишните ни доходи.