Драмата около Facebook и рекламната компания Cambridge Analytica намери своя завършек - поне в рамките на Великобритания.

Британските регулатори наложиха глоба в размер на 500 хил. паунда за ролята на социалната мрежа в скандала с лични данни, който гръмна след изборите за президент на САЩ.

Регулаторът посочва, че Facebook са позволили „сериозен пробив”, поради,„ което ще бъдат глобени.

Сумата не е особено висока, тъй като това е максималната глоба по старото законодателство за защита на личните данни, преди Европейския съюз да приеме през май тази година Общия регламент за защита на лични данни, по-известен като DGPR, предава BBC.

Според регулатора, Facebook е предоставял достъп на разработчиците на приложения до личните данни на потребителите „без ясно съгласие” от тяхна страна.

„Между 2007 и 2014 г. Facebook е обработил личната информация на потребители нечестно, позволявайки разработчиците на приложения да имат достъп до тяхната информация, без да има достатъчно ясно и информирано съгласие, като е позволил достъп, дори когато потребителите не са теглили приложението, а просто са имали „приятели”, които са сторили това”, посочват от британския Information Commissioner's Office.

Facebook са се провалили в защитата на личната информация, тъй като не са правили проверки как разработчиците на приложения използват данните от платформата, добавят от регулатора.

Шефът на Apple: САЩ трябва да въведе регулация подобна на GDPRИзпълнителният директор на Apple Тим Кук призова щатското правителство да наложи обширно законодателство за защита на личните данни в интернет


Изследователят д-р Александр Коган и неговата компания GSR са използвали анкета, пусната в Facebook, за да съберат личните данни на 87 млн. потребители.

Част от тези данни са били споделени с Cambridge Analytica, която ги е използвала, за да таргетира политическа реклама в САЩ.

Според регулатора, личните данни на над 1 млн. граждани на Великобритания са били събрани чрез куйза, пуснат във Facebook.

Регулаторът продължава да разследва как личните данни са били използвани за политически цели.