Портрет, нарисуван от изкуствен интелект, бе продаден на търг за 432 500 щатски долара, съобщава Bloomberg. Това е първият случай, в който компютърно генерирана творба се предлага на аукцион.

Търгът е организиран от Christie's в Ню Йорк, а картината се казва Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy ("Едмънд де Белами от фамилията Белами").

Тя изобразява размазан образ на мъж и дори носи подписа на художника - min G max D Ex[log(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))].

Платното е поставено в позлатена дървена рамка, а първоначално от аукционната къща са очаквали да се продаде за около 10 000 долара.

Картината е дело на парижкото студио Obvious Art и е създадена с помощта на алгоритъма GAN (Generative Adversarial Network).

"Вкарахме в системата база данни от 15 000 портрета, рисувани в периода от XIV до XX век", разказва Хюго Касел-Дюпре, който е част от авторския колектив.

По време на аукциона за творбата са наддавали петима души в продължение на седем минути, съобщават от Christie's. В крайна сметка, най-голямата сума е предложена от анонимен купувач по телефона.

"Това е вълнуващ момент и се надяваме, че вниманието, което привлече тази картина, ще увеличи интереса и към останалите произведения на нашите предшественици и колеги. Благодарни сме на Christie's за това, че стартираха този диалог в арт средите.

За нас беше чест да участваме в глобалния дебат за това как модерните технологии оказват влияние върху създаването на изкуство", се казва в изявлението на Obvious Art.