Всеки един от нас е изпадал поне веднъж в живота си в ситуация, в която е наясно, че е въпрос на време да напусне настоящото си работно място. Преди да подадете молбата си обаче, помислете върху следващите причини.

Те са достатъчно основателни, за да отложите напускането с няколко месеца.

1. Нямате друга работа предвид

На кого не му се е приисквало да изкрещи „Напускам“ и да тръшне вратата на офиса зад гърба си? Няма логика в такова поведение. Първо, ще изгорите катастрофално мостовете, които сте градили не без усилия. Второ, как ще си платите сметките, ако нямате предвид друга работа?

2. Не разполагате с достатъчно спестявания, за да сте без работа поне месец-два

Още една причина да преосмисите подаването на заявлението за напускане. Мислете обективно, когато усещате, че вече не искате да бъдете на това работно място.

Бъдете търпеливи. Практиката сочи, че е добре да разполагате поне с 6 заплати напред, за да не изпитате дискомфорт при внезапно напускане или уволнение.

3. Имате кредити за плащане

Това обстоятелство също е на дневен ред. Имате ли задължения, от които няма как да избягате така, както ви се иска да го направите от офиса?

4. Не разполагате с пасивен доход

На определена възраст вече може да разполагате с поне един източник на пасивен доход – инвестиции или пък застрахователен план. Ако нямате План Б, задръжте се още няколко месеца на тази работа. Така ще имате време да откриете новото си поприще.

Причините, които погрешно ни тласкат към напусканеПонякога им отдаваме по-голямо значение, а не бива да е така


5. Ще изпуснете 13-ата заплата или друг бонус

Добро основание да не напускате сега е наближаването на края на годината и съответно 13-ата заплата, ако компанията ви дава такава. Ако ли не, може да се надявате на бонус.