Суперсилите в природата – какво значат цветовете на храните
Червено, зелено, бяло, лилаво или оранжево: знаете ли, че цветовете на плодовете и зеленчуците ви разказват за ползите им?
Вижте какво означават те и се възползвайте от тези естествени суперсили.
Червени храни
Нарът помага да се предотврати натрупване на холестерол в артериите, ако се консумират редовно.
Малините са богати на антиоксиданти и витамин С и също така се борят с възпалението.
Дините са богат източник на аминокиселината цитрулин. Това предпазва сърдечно-съдовата система и стимулира клетъчния метаболизъм.
Доматите съдържат ликопен, мощен антиоксидант.
Червеното цвекло е източник на нитрати, които тялото променя в азотен оксид. Това помага при кръвния поток и намалява кръвното налягане.
Червените ябълки съдържат противовъзпалителния антиоксидант кверцетин. Той подсилва имунната система.
Черешите съдържат вторичните метаболити антоцианини, които имат противовъзпалителни свойства.
Тя изключва една храна от диетата си и има стройна фигура на 70 гВижте тайната на Карълайн Харц
Зелени храни
Авокадото притежава противовъзпалителни свойства. Те регулират също кръвното налягане и костния метаболизъм.
Броколите съдържат калций и витамин К. И двата са важни за здравето на костите и зъбите. Той също така е богат на витамин С - чудесен за имунната система.
Кейлът има повече от 45 флавоноиди. Те намаляват възпалението, защитават имунната система и помагат за детоксикация на организма.
Спанакът съдържа гликоглицеролипиди, които предпазват лигавицата на храносмилателния тракт от увреждане.
Руколата е богата на витамин К, калций и фолиева киселина. Тези микроелементи са важни за здравето на костите.
Оранжеви и жълти храни
Мангото е добър източник на витамин С: един плод съдържа около 75% от препоръчителната дневна доза.
Портокалът съдържат флавоноида хесперидин, който намалява кръвното налягане и холестерола и има също и противовъзпалителни свойства.
Сладките картофи съдържат фитохимикали, които имат мощен противовъзпалителен ефект върху тялото.
Чушки - една чаша жълт пипер осигурява повече от 150% от препоръчителната дневна доза витамин С.
Морковите покриват повече от 200% от дневните ви нужди от витамин А, важно хранително вещество за защита и подобряване на зрението.
Ананасът е пълен с витамин С, както и с B6, който поддържа мозъчната функция. Също така съдържа ензима бромелаин, който помага при храносмилането.
Лимоните съдържат калий. Той помага за концентрацията и стабилизира кръвното налягане и също така регулира баланса на течността в тялото.
Лилави и сини храни
Патладжанът съдържа антоцианин назанин: този мощен свободен радикал защитава мембраната на мозъчната клетка от увреждане.
Смокините и сините сливи са богати на антиоксиданти.
Боровинките са полезни за сърцето. Антоцианите в тях помагат да се подобри мозъчната сила.
Бели храни
Гъбите са богати на витамин В, мед и селен - гарантирано помагат за повече енергия!
Репичките съдържат сулфорафан, който убива раковите клетки и така забавя развитието и разпространението на тумора. Сулфорафан нормализира структурата на увредената ДНК.
Карфиолът е чудесен източник на витамин С. Укрепва естествения процес на детоксикация на организма, като по този начин усилва имунната система.
Чесънът съдържа алицин, който действа като антибиотик.