Тази сутрин бяха публикувани положителни икономически новини за Еврозоната.

PMI (Purchasing Managers Index) индексите на месечна база за Еврозоната и Германия и производствената инфлация - PPI (Producer Price Index), за Еврозоната на годишна база изненадаха в положителна посока. И двата индикатора се смятат за водещи за бъдещето икономическо развитие.

Какъв е контекстът на тези положителните данни?

Заплащането в Еврозоната се ускорява до близо 2.3% за второто тримесечие на 2019 г. на годишна база, което е най -високо ниво от 2009 г., оказвайки възходящ инфлационен натиск.

Това би довело до започване на затягане на монетарната политика от страна на ЕЦБ, което на свой ред би довело до повишаване на курса EUR/USD, според анализатори на инвестиционния посредник Капман.

В САЩ почасовото заплащане през октомври се увеличи с 3.1% на годишна база в номинално изражение.

В реално изражение (номинален темп на нарастване на заплащането на труда минус инфлационния темп) разликата в темповете на увеличение на заплащането между Европа и САЩ е почти нулева.

От друга страна, ако на междинните избори в САЩ днес демократите спечелят мнозинство в Камарата на представителите в Конгреса (като най-вероятен сценарий, според проучванията), това би могло да окаже низходящ натиск върху долара, тъй като провеждането на политиките на администрацията на Тръмп ще бъде затруднено, най-вече при приемането на бюджета.

От техническа гледна точка на интрадей графика (1 час), според Вълновата теория на Елиът, имаме ясно формирана бича импулсивна петица и последващ корективен Zig-Zag, формирайки се точно над ключовото ниво на подкрепа 1.13000.

В заключение, прогнозите на големите банки до края на първото тримесечие на 2019 г. са за повишение на курса EUR/USD.



Що се отнася до борсовите индекси в развитите страни (DOW JONES, DAX, CAC 40 , FTSE 100), те навлязоха в корективна фаза. Фундаменталните фактори, оказващи влияние за това, продължават да са налице.

Най-общо бихме посочили намаляването на ликвидността от страна на Федералния резерв, увеличаващото се заплащане на наемния труд в САЩ и Европа, което намалява печалбите на фирмите, и повишаващите се на глобално ниво лихви, които водят до увеличаване на разходите за правене на бизнес.

Предупреждение за риск:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 88% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.