Полет в Индонезия остана принудително на земята в понеделник заради особено неприятен товар.

Самолетът на Sriwijaya Air трябва да отпътува за Джакарта.

Пътниците обаче отказват да се качат на борда, защото в товарното отделение се намират два тона от най-миризливия плод в света - дуриан.

За онези, които никога не са усещали миризмата му, писателят-пътешественик Ричард Стърлинг казва: "Неговата миризма най-добре се описва като... терпентин и лук, гарнирани с мръсен чорап. Тя може да се разнесе на няколко метра."

Пътниците започват да бойкотират заповедите на капитана и да се измъкват от самолета, отказвайки да летят със смърдящия плод.

Някои от тях почти стигат до физическа саморазправа с членове на екипажа, според Jakarta Times.

Авиокомпанията, в крайна сметка, се предава и сваля ароматния товар. Пътниците гледат отстрани целия процес по разтоварване, заради който самолетът излита с около един час закъснение.

Авиокомпанията защитава решението си да качи дюриан на борда на граждански полет, но заявява, че в бъдеще ще проучи други начини за транспортиране на плодовете, за да не нарушава комфорта на пътниците.

"Не е незаконно да се транспортира дуриан по този начин, стига той да е опакован правилно, в съответствие с правилата", заявява говорител на Sriwijaya Air в изявление. "Много авиокомпании правят това."

Най-отвратителните храни по света, които хората наистина ядатВие едва ли ще искате да ги консумирате

В Сингапур, например, е забранено транспортирането на дуриани в метрото. Плодът не е разрешен за внасяне в някои хотели в Тайланд, Япония и Хонконг поради специфичния си мирис, според CNN.

Дурианът е тропическо дърво, разпространено основно в Югоизточна Азия. Неговите плодове са големи, бодливи и много миризливи. Въпреки това, плодът е много полезен за имунната система, защото съдържа много минерали и хранителни вещества.