Коледният сезон е пред нас. С всеки изминал ден той се приближава все повече и повече.

Това означава, че предстои харчене на пари, а с това и риск от влизане в преразход. Тъй като емоционалното ни състояние играе сериозна роля в отмятането на подаръците за всички роднини и близки, важно е отрано да започнете да се придържате към план на действие.

По-долу изброяваме 11 начина, по които може да спестите пари през коледния сезон.

1. Определете каква сума може да похарчите и съставете план за разпределението й.

2. Използвайте специална сметка за покупки. Грешна е да използвате основната си сметка, тъй като рискът от влизане в преразход през декември е огромен. Не изпитвайте излишно волята и вниманието си!

3. Заделете конкретна сума за забавления и глезотии. Това е последният месец от годината. Нормално е да се появи желание за купони и отпускане. А имате ли облекло за коледното парти?4. Ограничете разходите. Прегледайте възможностите за орязване на всякакви излишни харчове в навечерието на новата година. Дори тези леки корекции в бюджета ще са ви от полза. Избягвайте излизането по ресторанти и кафенета!

5. Проследете харчовете си. През декември върху разходите ви влияят не само подаръците, но и различните социални събития, в които ще вземете участие.

Един ден почивка по Нова година, по Коледа ни чака дълга ваканцияПочивен е само 1 януари, който се пада в сряда


6. Опростете списъка. Лесно е да се увлечете от празничния сезон и да искате да купите по нещо за всеки, който чувствате близък. Нека да ви напомним, че подаръците не са целият смисъл на празниците. Огледайте добре списъка от хора, които искате да почетете с подарък. Помислете каква сума може да си позволите, без това да разстройва бюджета ви.7. Поговорете с роднините си. Толкова пъти сте си подарявали подаръци досега, време е да обговорите темата предварително. Балансирайте очакванията за предстоящата Коледа. Ако планирате да вложите солидна сума за подаръци на роднините, те може да се окажат в неприятна ситуация, дарявайки ви нещо скромно.

8. Възползвайте се максимално от промоциите и купоните. По празниците ще имате възможност да избирате измежду разнообразни промоции. Оглеждайте се за талони за отстъпки в рекламни брошури, списания и др.9. Подходете творчески. Използвайте уменията и въображението си. Не е необходимо да „продавате бъбрека си“, за да изразите любовта си към близките си. Много хора край вас ще оценят лично направени подаръци.

Лапландия търси елфи. И да - това е истинска професияФинландската компания Lapland Safaris наема


10. Намалете разходите за коледна декорация. По магазините вече се появиха коледни украшения, покривки, спално бельо и дрехи в коледен стил. Знаем колко приятно изглеждат те. Как ви се иска и вие да създадете уютна празнична атмосфера у дома. Преди да пристъпите към отваряне на портфейла, проверете с какво разполагате вече. Не си заслужава да купувате излишни стоки.

11. Спомнете си какво представлява Коледа. Празничният сезон не се изразява в купуване на подаръци. Има нещо много по-специално в него. Използвайте дните в края на годината, за да бъдете със своите семейство и приятели. Това са нещата, които остават в паметта ни и провокират усмивки година след година.