Всички градове могат да поставят малко светлини и да нарекат това празнична украса. От Мексико до Малта, от северното сияние до слънчевите небеса, CNN публикува десет дестинации, в които можете да отпразнувате Коледа по най-добрия начин.

1.Малта

Посещението на сцени, пресъздаващи Рождество Христово, е неразривна част от Коледа в Малта. Всяка година жителите гордо отварят кепенците на прозорците си, а понякога дори вратата на гаража, за да покажат своите коледни ясли.

В централната част на столицата Валета цари коледен дух с певци на коледни песни пред бароковата църква St. John's Co-Cathedral по време на коледните пости и ослепителни коледни светлини на Republic Street.

Manoel Theater е известен с ежегодната си коледна пантомима. А посещението на частния Малтийски музей на играчките, в който са изложени кукли, войници и влакови композиции, връща трогателни спомени от детството.

2. Ню Йорк

Rockefeller Center заема централно място в коледните тържества в Ню Йорк. Известната му ледена площадка предлага възможности за забавление от 80 години, украсяването на коледната елха е празнична традиция от 1931 г. От другата страна на улицата Radio City е домакин на коледен спектакъл.

В югозападния ъгъл на Сентрал парк Columbus Circle приема над 100 продавачи на дрехи, подаръци, храни и напитки, които са част от Празничния пазар. В Сентрал парк има две изкуствени езера за каране на кънки и надпревара с карети.

Най-големите имена в модата се включват в тържествата, като създават впечатляващи коледни витрини. Магазините на Пето авеню и универсалните магазини като Saks и Bergdorf са достатъчно внушителни, за да разтопят сърцето дори на Анна Уинтър.

3. Барселона, Испания

Всеки, който може да удължи коледната си ваканция до Деня на тримата крале (6 януари 2018 г.), може да засече Мелчиор, Гаспар и Балтазар в Барселона. Вечерта на 5 януари те пристигат на пристанището в града със собствения си кораб „Санта Еулалиа“ и са посрещани с топовни салюти, фойерверки, а кметът им предава ключовете на града. С това магията на тримата крале официално започва.

Те дефилират по улиците с великолепно шествие, което включва камили, слонове, жирафи и заслепяващи костюми.

4. Рованиеми, Лапландия, Финландия

Макар че според легенди от 20-те години на XIX век Северният полюс е официалният дом на Дядо Коледа и неговата весела менажерия, финландците са на друго мнение. За тях Рованиеми, Лапландия, малко на север от Полярния кръг, е щаб-квартирата на Коледа.

Тук децата приготвят джинджифилови сладки със съпругата на Дядо Коледа, записват се в училището за джуджета, участват в курсове по калиграфия и подготвят списъците си с коледни желания с традиционно паче перо.

Дори има открити сезонни позиции като джуджета в пощенската служба на Дядо Коледа. Друга зона с атракции е зоологическата градина „Рануа“, където живеят малки полярни мечета, лакомци и американски лосове. Арктикум е научен център, където пред посетителите се разкрива мистерията на северното сияние.

Хората, които търсят наистина мразовито преживяване, могат да отседнат в Арктическия снежен хотел, направен изцяло от сняг и лед, който обаче разполага със сауни и горещи вани.

5. Нюрнберг, Германия

Нюрнбергският коледен базар е германска институция и всяка година привлича над два милиона посетители. Сред основните атракции са гигантско дървено Виенско колело, старомодна въртележка и парен влак.

Съветът на Коледния пазар в Нюрнберг гарантира, че там се продават единствено саморъчно направени играчки и празнични сладки. Никакви пластмасови гирлянди масово производство.

200-те подбрани продавачи на пазара подреждат щандовете си доста впечатляващо, тъй като се съревновават за наградата „Най-красив дизайн на щанд“.

Възрастните могат да се насладят на пикантния джинджифилов хляб и греяно вино. За децата има музей на играчките, а Германският железопътен музей е хит сред представителите на всички възрасти.

6. Хонолулу, Хавай

Дядо Коледа облича плажните си одежди за коледните празненства в Хавай. Липсата на сняг е напълно компенсирана от празнично оживление. Партитата са съсредоточени около „Градските светлини на Хонолулу“, едномесечен коледен базар, който се открива с парад, жива музика и 15-метрова коледна елха.

Със своята височина от шест метра Дядо Коледа, облечен в червени къси панталони и разтворена риза, заема гордо мястото си в центъра на града, седнал до съпругата си Туту Меле.

7. Квебек, Канада

Рай за любителите на екологията, Квебек предлага разнообразни дейности през зимата и празнична програма за всички вкусове. Старият Квебек се превръща в живописно коледно село. Любителите на вурстовете и печените кестени се чувстват като на германски коледен базар.

По-религиозните посетители могат да разгледат изложба от сцени, пресъздаващи Рождество Христово от цял свят. А когато Коледа свърши, остава Квебекският зимен карнавал от 26 януари до 11 февруари 2018 г.

8. Залцбург, Австрия

Родният град на Моцарт и мястото, където е заснет филмът „Звукът на музиката", Залцбург е просто съвършен. Помислете за покритите със сняг планини, бароковата архитектура и традиционните коледни базари.

Това е и родният дом на „Тиха нощ, свята нощ“. Популярната песен е изпълнена за първи път в близкия Оберндорф на Бъдни вечер през 1918 г.

През декември в Австрия и Бавария хората се обличат като ужасяващи алпийски чудовища, известни като крампуси, и върлуват по улиците в търсене на палави деца, които трябва да бъдат наказани.

Надбягвания с крампуси в Залцбург се организират в различни дни през декември.

9. Страсбург, Франция

Поредицата от тематични коледни селища в Залцбург потапят града във визуална и гастрономична приказна страна. Щандовете се намират на 12 места. Всяка година градът празнува коледните традиции на гост-страни. Тази година той разтваря обятия за Исландия.

Наред с традиционния базар в Страсбург ще откриете и алтернативен коледен панаир с жива музика и улично изкуство.

10. Куинстаун, Нова Зеландия

Традиционните коледни цветове червено, зелено и бяло придобиват съвсем ново значение в Нова Зеландия, където червеното представлява коледната елха, бялото – пясъчните плажове, а зеленото – кивито, разбира се.

Любителите на слънцето, които искат да се присъединят към Дядо Коледа на сърф, определено трябва да се насочат към Куинстаун, където топлото лято означава, че хората могат да карат водни ски или сърф в реката. Другата възможност е да опънат палатка край езерото Уакатипу и да се наслаждават на коледното агнешко месо, морски дарове и пилешко.