Канадската компания BlackBerry залага на изкуствения интелект и киберсигурността, като за целта придоби калифорнийската Cylance, специализирана в машинно обучение, за сумата от 1.4 млрд. долара, предава Reuters.

Компанията, която преди десетилетие доминираше пазара на смартфони, вече се занимава с търговия със софтуер, предназначен за мобилни устройства, както и за набиращите сила автономните автомобили.

Частното дружество Cylance използва технологията за машинно обучение като превенция срещу пробиви в сигурността. Нейната система търси зловреден софтуер, за да го блокира, още преди да е възникнал проблем, за разлика от други решения, които се прилагат, чак след като щетата е нанесена.

Cylance, която има над 3 500 корпоративни клиенти, обмисляше преди сделката, дали да стане публична чрез IPO, сочи информация на Business Insider.

„Лидерството на Cylance в изкуствения интелект и киберсигурността веднага ще допринесе към нашето портфолио”, посочва изпълнителният директор на BlackBerry Джон Чен в изявление.

Шефът на калифорнийската компания Стюарт МакКлър отвръща, че Cylance ще може да засили силата на BlackBerry в мобилните комуникации и сигурността чрез адаптирането на технологията на база изкуствен интелект.

Освен 1.4 млрд. долара, които от BlackBerry ще платят, сделката включва и политика за стимули на служители на Cylance, посочва още купувачът.

Какво се случи с луксозните смартфони Vertu? Преди години луксозните мобилни телефони Vertu бяха символ на хората, притежаващи сериозно благосъстояние


Щатската компания ще продължи да оперира като отделен бизнес, докато сделката не бъде приключена. Това се очаква да стане до февруари следващата година.

Акциите на BlackBerry поскъпнаха незабележимо на борсата в САЩ в резултат на новината.