Известните във Франция влакове TGV (от френски: train à grande vitesse – високоскоростен влак) скоро ще свържат крайбрежния град Танжер с икономическата столица на Мароко - Казабланка.

Машините, движещи се със скорост над 320 км/ч, ще намалят времето за пътуване между двете населени места наполовина.

Понастоящем отнема около 4 часа и 45 минути, за да се измине разстоянието от около 350 км от Танжер до Казабланка през Рабат.

Високоскоростният влак ще съкрати пътуването до 2 часа и 10 минути, според местните медии.

Очаква се TGV машините да се движат на всеки час и да превозят около 6 млн. пътници през първите три години. В момента има 14 влака, всеки от които може да превози 533 пътници.

Държавните служители се надяват, че проектът, наречен LGV, ще привлече чуждестранни посетители, но също така ще бъде редовно използван от мароканците.

Високоскоростните влакове ще бъдат с около 30% по-скъпи от сегашния жп транспорт, който струва между 14 до 27 долара.

"Ако сте бизнесмен, който иска да стартира бизнес в Африка и се разкъсвате между Мароко и друга държава, този вид съвременна инфраструктура от световна класа може да помогне", казва за Рикардо Фабини, старши анализатор в Eurasia Group, цитиран от CNN.

Но проектът е подложен на критики, като противниците му твърдят, че финанси и внимание се отделят на най-видимите райони в страната, докато по-бедните й части се игнорират.

Най-красивата ж.п. линия в светаТрасето е тестово и може да стане пример за нови проекти

Проектът на стойност 2 млрд. долара бе иницииран през 2011 г. от марокански крал Мохамед VI и тогавашния президент на Франция Никола Саркози. Инициативата включваше и няколко други арабски държави, като Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Кувейт.

Очаква се френският президент Емануел Макрон да присъства при потеглянето на първия влак в четвъртък, посочва T+L.