Всичките три плавателни съда на военно-морските сили на Украйна, нарушили руската граница, са задържани в Черно море, като за тяхното принудително спиране е използвано оръжие, съобщиха от пресцентъра на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), цитирани от БГНЕС.

Двата бронирани катера с артилерийско въоръжение "Бердянск" и "Никопол" и буксирът "Яни Капу" минаха през Керченския проток днес и според руските власти, са извършили пореден опит за незаконни действия в пределите на териториалното море на Руската федерация, не са реагирали на предупрежденията за незабавно спиране и са извършили опасни маневри.

И трите кораба са задържани, на трима ранени военнослужещи украинци е оказана медицинска помощ. Опасност за живота няма за нито един от тримата.

От Федералната служба за сигурност на Русия твърдят, че на украинците им е пределено ясен редът за преминаване на военни кораби през териториалното море на Русия и през Керченския проток. На помощ на украинските съдове в Азовско море са били изпратени други военни кораби, но скоро са получили нареждане да се върнат в Бердянск.

ФСБ подчертава, че "киевските ръководители, предприемащи подобни опасни и безотговорни решения, би трябвало да помислят за последствията от действията си". От руска страна обещават да оповестят публично доказателства за подготовката и провеждането от Киев на провокационните действия на военно-морските сили на Украйна.

В същото време Военният комитет при президента на Украйна нареди на Съвета за национална сигурност да въведе военно положение в странта заради ситуацията в Азовско море. Военният комитет разглежда събитията в Азовско море като "акт на военна агресия".