10 необичайни ресторанта
Ресторантьорският свят е удивителен – много често освен кулинарни изненади, той ни предлага и архитектурни решения, които никога не сме очаквали да видим. В днешния материал сме подбрали заведения, в които ще заситите апетита си и визуално.
Under, Норвегия
Това е първият в света ресторант, 60% от който се намира под водите на Северно море. В залата за хранене, която е на дълбочина 5,5 метра, обстановката е напълно обичайна – столове, маси, бар. Е, има панорамно стъкло, през което буквално се потапяте в подводния свят. Under ще отвори врати официално през април 2019 г. В момента може да резервирате маса и да сте сред първите, които ще го посетят.
Nikunotoriko, Япония
За да бъде създаден в Ропонги, най-оживения квартал на Токио, тих природен кът, архитектът Редзи Йодокоро решава да изгради ресторант в духа на уединена горска местност. В нея единственото, което ви се иска да правите, е да размишлявате върху живота и скоротечността на всичко съществуващо.
Ресторантът е на две нива. Първият представлява пещера, която е решена в интериор злато и охра. На втория етаж се озовавате в бамбукова гора.
Stratosfare, Нова Зеландия
Този ресторант се е буквално в облаците и провокира сърцето ви да бие учестено. Намира се високо в планината, над курортния град Куинстаун. До него може да стигнете само с помощта на кран. Изминавайки пътя до ресторанта, тревожните мисли биват разсеяни от красивата гледка, лазурно гладкото езеро Уакатипу и планинските хребети.
Trinity Place, САЩ
В Ню Йорк може да вечеряте зад гигантска врата на сейф. Ресторантът е сред най-интересните в САЩ и попада в ред пътеводители. Заведението е изградено в старо банково хранилище – построено в началото на 20 в. Зад масивната врата на сейфа едно време са се съхранявали купюри, а сега има изискани маси, осветени със светлина в златисто.
De Kas, Холандия
В източната част на Амстердам, в парка Франкендал, се извисява бивша оранжерия, построена през 1926 г. Сегашните й собственици добре са организирали пространството сред растения и цветя. Така, че днес е истинска привилегия да влезете в ресторант De Kas. Холандски готвач, носител на звезда „Мишлен“, ежедневно се грижи за засищането на апетита на гостите.
Chef's Table, Южна Африка
Шеф Санти Лоузон стои зад този бутиков ресторант. Той се помещава в апартамента му в Кейптаун. Побира 22 души.
Everland, Виетнам
Ресторантът се намира в град Донгхой в централната част на Виетнам и е изграден изцяло от бамбук. Именно на това се дължи впечатляващия му интериор.
Зоната за хранене е лишена от каквито и да е ограничения от рода на стени или прозорци. Пространството е 100% открито. Климатикът се нарича природа. Така дори в най-горещия ден във Виетнам, в ресторанта е прохладно.
Дизайнът е дело на художници и инженери от студио BambuBuild — истински повелители на бамбука. Всеки елемент от конструкцията е създаван поотделно.
Tetchan, Япония
Архитектът Кенго Кума управлява това малко бистро в Токио. Негова специфична характеристика са електропроводите.
Reale, Италия
В провинция Л'Акуила в манастир от 17 в. е създаден ресторантът Reale. Той притежава 3 звезди „Мишлен“. Семейното заведение на Кристиана и Нико Ромито е част от гастрономически и образователен проект Нико и представлява кулинарно училище.
KOKS, Фарьорски острови
На остров на около половин час път от столицата Торсхавн се намира ресторант, който прилича на една от многото познати на всички в окръга фермерски къщи. Но външността лъже. Под зеления покрив се крие ресторант KOKS – носител на звезда „Мишлен“. Тук традиционните морски продукти, ряпата, ревенът и картофът след обработка от шеф-готвача се трансформират в шедьоври на съвременната кулинария.