Стойността на най-големия мегакомплекс в Дубай е 20 млрд. долара, а в него се намират както втория по големина мол в света, така и най-високата сграда, аквариум и общо 1200 магазина. Именно това е и любима дестинация на туристите от цял свят.

Вижте какво още пише Business Insider за съоръжението:

Днес в Дубай има 65 работещи мола при население от малко над 3 млн. души. Още 10 търговски центъра в момента са в процес на строеж. Може би най-емблематичният мол обаче е Dubai Mall.

Той е открит точно преди 10 години, като до 2013 г. това е най-големият мол в света по размер на общата си площ. Тогава той е изпреварен от New Century Global Center, намиращ се в Китай.

Молът разполага с 1200 магазина, но също така и с киносалони, стотици ресторанти, луксозен хотел, ледена пързалка, аквариум и др.

Дубай става все по-популярна дестинация за туристите от цял свят, сочат данни на Mastercard, от където изготвят Глобалния индекс на най-посещаваните градове на планетата.

Прогнозата за тази година е за 16.7 млн. туристи, като атракция номер 1 си остава Dubai Mall. Той е разположен на 1.2 млн. кв. м. Температурата в момента в Дубай е 27 градуса, което е и идеалното време за посещения на емирството.

Молът, отворил през 2008 г., е посетен от 39 млн. души в първата си цяла година (2009 г.), докато последните данни от 2017 г. сочат 80 млн. посетители.

Най-голямата част от чуждестранните туристи в Дубай през 2017 г. са от Индия, а най-бърз темп на растеж се отчита от Китай, откъдето през 2018 г. се очакват над 1 млн. души.

В Dubai Mall могат да се открият както американски и европейски марки, така и традициаонни арабски магазини.

Дубай строи нов мол с площта на 100 футболни теренаОсъществяването на проекта ще струва 2.5 млрд. долара


Една от основните атракции в търговския център обаче си остава ледената му пързалка, където, освен тренировки за начинаещи, има дори и диско вечери.

За чужденците е много лесно да се загубят в мола, но за щастие, на тяхно разположение са голям брой информационни табла.

Друга от атракциите е Сукът, който имитира традиционен пазар от Близкия Изток и Северна Африка.

Там ще можете да намерите както бижута, така и традиционни арабски занаятчийски изделия. В центъра на пазара пък може да се види фосил на динозавър, за който се смята, че е на 155 млн. години.

Докато пиете кафето си, можете да се насладите на подводния зоопарк и аквариум, намиращи се в мола. Билетът е с цена от около 70 лв., но дори и да не го заплатите, можете да видите част от подводния свят отвън.

Молът, както и най-високата сграда в света - Burj Khalifa, са разположени в близост до езеро, което е с площ от близо 120 дка.

Можете ли да отгатнете кога компания има магазин в мола, от който се разкрива най-добрата гледка към Burj Khalifa и езерото?

Да, това е най-скъпата компания в света – Apple. Именно от магазина й можете да си направите и перфектното селфи, при това докато чакате да си купите новия модел iPhone.

Най-претъпканите места в ДубайТе са посещавани от милиони хора


Dubai Mall обаче не спира да расте. По-рано тази година там отвори Fashion Avenue, на което се намират 150 луксозни магазина и салоните на известни коафьори. На него можете да откриете марки, като Hermès, Valentino, Cartier, Prada и др.

Но това не е всичко. В Dubai mall е разположен и тематичен парк за виртуална реалност, където, освен на най-новите игри, ще може да се насладите на очилата на Google, както и на симулатор за гмуркате.

И точно когато си мислите, че сте видели всичко, Дубай може да ви предложи поредната изненада - Dubai Fountain, чиято стойност възлиза на 218 млн. долара.

Системата от фонтани предлага невероятни хореографии и определено е едно от задължителните неща, които трябва да видите при посещението си.