Броят на ХИВ-позитивните в Европа нараства с обезспокоителни темпове, особено в региона на Източна Европа, сочи ново проучване.

Броят на диагностицираните ХИВ-позитивни на Стария континент продължава да расте през 2017 г., като общият темп на нарастване все пак се свива спрямо преходни години, съобщават от European Center for Disease Prevention and Control и WHO Regional Office for Europe, цитирани от CNN.

Въпреки това, близо 160 хил. души са диагностицирани като ХИВ-позитивни в Европа през 2017 г. Над 130 хил. души от общия брой са установени в региона на Източна Европа, което е най-голямата цифра, отчитана някога.

През миналата година цели 51.1 нови случаи са установявани на 100 хил. души население. За сравнение, в Западна Европа темпът е едва 6.4 души на 100 хил. души население. В Централна Европа темпът е 3.2 нови ХИВ-позитивни на 100 хил. души.

Изводите от това проучване обаче не важат за България, която въпреки че географски се намира в Югоизточна Европа, политически и икономически се причислява към източната част на континента.

В това проучване обаче, данните за България рязко се различават с тези за страните от Източна Европа, като у нас през миналата година са установени от 2 до 5 нови случаи на ХИВ-позитивни на 100 хил. души население – темп, по-добър от този в Западна Европа.

Огромната разлика между Източна и Западна Европа се дължи конкретно на Русия, твърди проучването.

В страната през миналата година са диагностицирани цели 71 ХИВ-позитивни на 100 хил. души население. Следващи в негативната класация са Украйна и Беларус.

Така регионът на Източна Европа изостава от плана 90-90-90, който трябва да бъде реализиран до 2020 г. Целта на инициативата е да се диагностицират 90% от всички ХИВ-позитивни, като се осигури антиретровирусна терапия на 90% от ХИВ-позитивните, постигайки вирусна супресия за 90% от лекуваните.

Планът е част от амбициозната инициатива, целяща да елиминира ХИВ в Европа и света до 2030 г.

По думите на д-р Масуд Дара, координатор в WHO Europe, докладът показва голяма разлика между страните-членки на Европейския съюз и страните от Източна Европа.

За да се постигне заложената цел, броят на новодиагностицираните с ХИВ трябва да падне с цели 78% до 2020 г.

През последните три десетилетия над 2.32 млн. души са диагностицирани с ХИВ в Европа. По данни на WHO, 36.9 млн. души по света живеят с ХИВ към края на 2017 г. Най-много ХИВ-позитивни има в Африка – 26.7 млн. души.

Според д-р Масуд Дара, високият темп на новодиагностицирани с ХИВ в Източна Европа се дължи главно на липсата на превенция.

„Най-важното нещо е да се уверим, че хората... тези, които си инжектират наркотични вещества, секс тружениците и мъжете, които правят секс с други мъже, ползват добри превантивни мерки”, казва той.

Употребата на наркотици и хетеросексуалните контакти са основните канали за разпространение на ХИВ в източната част на Европа, сочи докладът.

От друга страна, сексът между мъже е основната причина за разпространението на ХИВ в Европейския съюз и Европейската икономическа зона, пише още в доклада.