Всички обитатели на нова жилищна сграда в Сидни, в която се появиха пукнатини на Бъдни вечер, ще бъдат повторно евакуирани за срок до 10 дни, така че строителната компания да може да извърши допълнителни проучвания и ремонти.

Opal Tower в Олимпийския парк в Сидни беше евакуирана в понеделник вечер, след като пукнатина в бетонния панел на сградата предизвика преместването й с 2 мм, което накара мазилката да се напука, а вратите да се изкривят, съобщава вестник Guardian.

Във вторник сградата бе обявена за безопасна от строителя си - Ecove, а жителите на две трети от кулата бяха уведомени, че могат да се върнат в апартаментите си.

От компанията заявиха, че Opal Tower е „висококачествена“ сграда, а строителят Icon Constructions е „утвърден и с високо качество“.

Впоследствие от Icon обаче обявиха, че всички жители ще бъдат евакуирани, така че целият обект да бъде проучен и ремонтиран.

Евакуацията трябва да бъде извършена в рамките на 24 часа, а работата на експертите по кулата може да отнеме до 10 дни. От компанията обаче подчертават, че сградата все още е структурно стабилна и обитателите й не са в опасност.

"Временното преместване е предпазна мярка, която позволява на инженерите да работят денонощно, за да проучат и ремонтират обекта в най-кратко време", се казва в изявление.

На пресконференция, която се проведе в подножието на сградата, управляващият директор на Icon Ник Браун отхвърли твърденията, че сградата „никога няма да бъде безопасна“.

Opal Tower е 38-етажна сграда, разположена в близост до парка, използван по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. В нея са разположени 390 апартамента.

Сред другите проекти, построени от Icon, са офиси за парламента на страната, център за молекулярна наука за университета в Мелбърн и Ruth Everuss Aquatic Centre в Сидни.

Може ли монета, хвърлена от небостъргач, да убие пешеходец?Трябва ли хората в мегаградове по света, които се разхождат около високи сгради, да внимават за падащи монети и евентуална смърт?