Hyundai анонсира първото в света въплъщение на технологията за пръстови отпечатъци за блокиране/разблокиране на достъпа до автомобил.

По уверения на производителя, за първи път тази технология ще бъде използвана в извънградския автомобил Santa Fe 2019. Той ще се появи на пазара през първото тримесечие на 2019 г.

За да получи достъп до колата, шофьорът ще трябва да допре палец до датчик, разположен на дръжката на вратата. Закодирана информация за отпечатъка на пръста ще го идентифицира, след което ще предостави достъп до автомобила.

Самото запалване на колата също ще се осъществява чрез отпечатък на пръста. Допирате го и готово – двигателят е включен!

Смарт кросоувърът Santa Fe 2019 ще предложи и система, базирана на изкуствен интелект. Тя ще настройва различни функции, индивидуално за собственика на возилото. Ще ги запомня и ще ги възпроизвежда, в зависимост от обстоятелствата.

Пример? Седалката ще запомня биометрична информация за човека, който седи на шофьорското място. В съответствие с нея ще се избира най-удобното положение на тялото и ще се конфигурират огледалата.

Добре дошли в бъдеще, в което никой не отваря вратата с ръцеСезам, отвори се


Специалистите от Hyundai са създали доста необичайна технология за сравняване на отпечатъци. Тя работи на принципа на сравняването на електрически импулси в различни части от възглавничката на пръста. Така се предотвратява рискът от взломяване.

Hyundai твърди, че вероятността от погрешно разпознаване на пръстовите отпечатъци от страна на системата възлиза на 1 към 50 000. Т.е. системата е 5 пъти по-ефективна, сравнено с досега използваните технологии за разпознаване на собственика на колата.