Международната неправителствена организация Oxfam International призова правителствата да вдигнат данъците на корпорациите и на най-богатите хора в света, за да се борят със засилващото се неравенство.

В доклад, публикуван днес, организацията разкрива, че състоянието на милиардерите е нараствало с 2.5 млрд. долара на ден през 2018 г., увеличавайки се с 12% за годината, докато в същото време състоянието на по-бедната половина от човечеството се е свило с 11%.

Докладът, който носи заглавието “Обществено благо или частно богатство,” идва в момент, когато в Давос, Швейцария, се провежда срещата на Световния икономически форум.

Призиви за глобална данъчна реформа

Правителствата засилват неравенството, като не финансират достатъчно обществените услуги, докато в същото време “не облагат достатъчно с данъци” корпорациите и богатите хора и не успяват да се справят с избягването на данъци, според доклада.

На всеки два дни в света се повявава по един нов милиардер, но според Oxfam, данъчните ставки, които се прилагат спрямо тези хора, падат до най-ниското си ниво от години.

Според доклада, с добавянето на половин процент към данъците на най-богатия 1% в света ще се съберат достатъчно средства за образоването на 262 милиона деца и за осигуряването на здравни услуги, които ще спасят 3.3 млн. живота.

Подобни данъци обаче биват намалявани или елиминирани изцяло в заможните държави и почти не се налагат в развиващия се свят, според Oxfam. Данъчните ставки за корпорациите в богатите държави падат от 62% през 1970 г., до 38% през 2013 г., като средното ниво за бедните нации е 28%.

Тези 10 компании контролират всичко, което купувате Едва 10 компании контролират почти всеки голям бранд за храни и напитки по света


От организацията също така отбелязват, че в някои държави, като Бразилия, най-бедните 10% от населението плащат по-висок дял подоходни данъци, отколкото най-богатите 10%.

Правителствата “трябва да внесат промяна“

Властимащите трябва да преоценят своите системи, за да се борят с бедността и неравенството, казва Уини Бянийма, изпълнителен директор на Oxfam International.

“Правителствата трябва да внесат реални промени, като направят така, че корпорациите и богатите хора да плаща справедливи данъци и да инвестират тези пари в безплатно здравеопазване и образование, които отговарят на нуждите на всички, в това число на жените и момичетата, чиито нужди толкова често биват пренебрегвани,” казва тя в прессъобщение.

“Размерът на банковата ви сметка не бива да определя колко години децата ви ще посещават училище или колко дълго ще живеете, но въпреки това реалността е точно такава в прекално много страни по света. Докато корпорациите и супер богатите се възползват от ниските данъци, на милиони момичета по света се отказва прилично образование, а жените умират от липсата на грижи, свързани с майчинството.”

Близо 10 000 души умират всеки ден, защото не могат да си позволят достъпно здравеопазване, според Oxfam. Вероятността децата в развиващите се страни да умрат, преди да навършат 5 години, е два пъти по-голяма, ако са от бедно семейство, а децата на богатите родители прекарват два пъти по-дълго време в системата на образованието.