Четиридневна работна седмица със заплащане като за пет работни дни?

Звучи твърде хубаво, за да е истина, но все повече компании по света, които съкратиха работните си седмици, откриват, че това води до по-висока продуктивност, по-висока мотивация на служителите и по-малко случаи на прегаряне, предава Reuters.

"Доста по-здравословно е и върши по-добра работа, ако не се трудим налудничаво много часове“, казва Ян Шулц-Хофен, основател на базираната в Берлин софтуерна компания Planio, която въведе по-рано през тази година четиридневна работна седмица сред своя 10-членен състав.

В Нова Зеландия застрахователната компания Perpetual Guardian обяви, че има спад в стреса и скок в ангажираността на персонала, в резултат на 32-часова работна седмица, тествана по-рано през тази година.

Дори в Япония правителството окуражава компаниите да разрешават сутрешни почивки в понеделниците, въпреки че опитите за намаляване на стреса в азиатската страна, известна с работохолизма на населението, не дават особен резултат.

Британската организация Trades Union Congress настоява цялата страна да премине на четиридневна работна седмица до края на този век – идея, която се подкрепя от Лейбъристката партия.

От Trades Union Congress посочват, че по-късата работна седмица е начин за работниците да се възползват от балгосъстоянието, генерирано от новите технологии, точно както преди са се преборили за правото на два почивни дни седмично.

"Това ще намали стреса от жонглирането с работата и семейния живот. Компаниите, които вече са пробвали, посочват, че е добре за продуктивността и състоянието на служителите“, казва икономистът от Trades Union Congress Кейт Бел.

Този град спира тока на служителите си, за да не работят до късноЗа разлика от някои работодатели, властите в столицата на Южна Корея искат работниците да работят по-малко, а не повече


Луси Грийн, експерт в консултантската компания J. Walter Thompson, посочва, че има съпротива срещу преработването, провокирана от критиките, след като шефът на Tesla Илон Мъск публикува в Twitter, че „никой не е променил света с 40-часова седмица“.

"Хората започнаха да се отдръпват от 24-часовия дигитален живот, след като осъзнахме, че има връзка между психическото здраве и постоянното обвързване с работата“, казва Грийн.

Проучване сред 3000 служители в 8 страни, включително САЩ, Великобритания и Германия, разкрива, че близо половината от анектираните могат да приключат задачите си за 5 часа на ден, ако не бъдат прекъсвани. Така или иначе обаче, много преминават 40 часа на седмица, работейки извънредни часове.

36-годишният софтуерен инженер Шулц-Хофен, тествал четиридневната работна седмица на себе си, след като осъзнал, че се нуждае от забяване на темпото, след десетилетие на интензивна работа по компанията му Planio.

Брансън: Безусловният базов доход ще стопи неравенството по светаЗа пореден път милиардер призовава за безусловен базов доход


По думите му, при петдневната седмица хората работят така, сякаш винаги имат достатъчно време, правят чести прекъсвания и прочее, докато при четиридневната седмица тези неща отсъстват и се върши достатъчно работа.

„Осъзнах, че с 4 дни трябва да съм бърз, трябва да съм фокусиран, ако искам да се радвам на свободния си петък“, казва Шулц-Хофен.

Заедно с неговият екип обсъдили вариация от възможности, като решили, че всички ще работят от понеделник до четвъртък. Отвхвърлили идеята за гъвкави часове, тъй като това добавя административни затруднения, както и предложението за петдневна седмица, но с по-кратки часове, тъй като твърде лесно може да се окаже, че отново хората остават след края на работния ден.

Клиентите, които звънят в петък, получават в отговор специално записано съобщение, обясняващо защо всички са почивка.

"Получаваме неочаквана реакция от клиентите. Повечето от тях не се оплакват, просто ни завиждат“, казва Шулц-Хофен.