Компания в Нова Зеландия тества модел на 4-дневна работна седмица. Оказва се, че опитът е толкова успешен, че фирмата ще продължи да работи така и за напред.

Perpetual Guardian, компания за управление на завещания и недвижими имоти, обяви резултатите от своя двумесечен експеримент. В резултат на по-късата работна седмица всички служители на компанията са демонстрирали чудесна продуктивност, по-добър баланс личен живот - работа и по-ниски нива на стрес, предава CNN.

Служителите, които наброяват повече от 240 души, са получавали същото възнаграждение като за 5-дневна работна седмица по време на експеримента, който се проведе между март и април тази година.

Експериментът е бил проведен от външни изследователи.

„Беше само на теория, нещо,което исках да пробвам, тъй като исках да създам по-добра среда за моя екип”, казва изпълнителният директор на Perpetual Guardian Андрю Барнс.

„Ентусиазиран съм, че моят екип отвърна по начин отвъд най-смелите ми мечти.”, казва той.

В проучване от края на миналата година едва 54% от анкетираните посочват, че се чувстват способни да управляват добре баланса личен живот - работа. След тестването на 4-дневната работна седмиц делът на хората, отвърнали положително, скача до 78%.

Нивата на стрес също намаляват до 7%, а ангажираността на екипа скача средно с около 20%.

Ключовият успех на експеримента е продуктивността на екипа, казва Джарод Хаар от Auckland University of Technology, който е един от учените, осъществили експеримента.

„Беше им дадена свобода да променят дизайна на работа”, казва Хаар. Експериментът може да бъде модел за други работни места и да се превърне в „революционен начин за работа”, добавя той.

По думите на изпълнителният директор Барнс служителите са станали по-продуктивни и прекарват по-малко време в социалните мрежи или в други дейности, различни от работа. Един служител даже споделил, че е спрял да гледа имейлите от жена си, относно търсене на жилище, по време на работа.

В Германия се пребориха за 28-часова работна седмицаНай-мощната синдикална организация в Германия, IG Metall, спечели знаменита победа

„Защо не плащам на база продуктивност? Защо плащам за дни, прекарани в офиса?”, задава си тези въпроси Барнс.

Служителите предложили нови идеи за увеличаване на продуктивността като например поставянето на малки флагове на бюрата, когато не искат да бъдат прекъсвани или обезпокоявани.

Експериментът е значителен за Нова Зеландия, която страда от доста ниска продуктивност в сравнение с други държави, сочат данни на Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

Андрю Барнс вече е препоръчал на борда на директорите на неговата компания 4-дневната работна седмица да стане нещо перманентно, като според него те могат да служат като пример за други компании по света.

„Какво става, когато имате мотивирана, енергична, стимулирана и лоялна работна сила? Имам статистика, която индикира, че екипът ми е горд от компанията в която работи, тъй като знае, че от фирмата ги е грижа за служителите”, добавя той.