Брансън: Безусловният базов доход ще стопи неравенството по света

2767
Брансън: Безусловният базов доход ще стопи неравенството по света

© Instagram

Едно от решенията за справяне с неравенството е безусловният базов доход.

Това смята британският милиардер Ричард Брансън, който е проедният известен предприемач, призоваващ за налагането на крайно леви идеи.

„Базов доход трябва да бъде въведен в Европа и Америка”, казва той пред New York Times в отговор на въпрос какво според него трябва да направят хората на власт, за да решат социални проблеми като неравенството в доходите.


В доклад от началото на тази година неправителствената организация Oxfarm посочва, че 82% от растежа на глобалното богатство, всъщност, е отишъл в джобове на горния 1% на най-богатите представители на човечеството през миналата година.

В същото време, долните 50% не отчитат никакво увеличение в доходите си за същия период, предава CNBC.

„Срамно е да виждаме хора, спящи по улиците, на фона на цялото това материално богатство около нас”, казва Брансън.

Безусловният базов доход, най-просто казано, представлява отпускане на твърди средства на гражданите, независимо от техния трудов статус.

Според британския милиардер, има и други причини, които налагат въвеждането на подобна схема (която всъщност представлява затворен цикъл на субсидиране на потреблението на гражданите, водещ до повече приходи не само за бизнеса, но и за хазната под формата, както на косвени, така и на корпоративни данъци, бел.ред). 

„Мисля, че с навлизането на изкуственият интелект идва и нуждата от базов доход”, казва Брансън.

Запитан дали смята така поради опасността роботите да заемат човешките работни места, предприемачът посочва, че по-скоро това ще намали работните часове, отколкото самите позиции.

„Нещо от сорта на тридневна работна седмица и четиридневен уикенд. Тогава ще имаме нужда от компании, които да забавляват хората през тези 4 почивни дни, както и от това да се уверим, че те получават прилични възнаграждения за толкова кратко работно време”, казва той.

Основателят на Facebook подкрепя идеята за безусловен базов доходИзвън хипотезите и предположенията, съществуват страни, като Канада и Финландия, където се експериментира по този въпрос

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс също посочва, че изкуственият интелект ще доведе до по-кратки работни седмици.

Машинното обучение и изкуственият интелект ще направят хората по-продуктивни, което като цяло е добро нещо, казва Гейтс.

„Целта на хуманноста не е просто да седите в ъгъла и да продавате неща. Повечето свободно време не е ужасно нещо”, добавя той.

Не за първи път Ричард Брансън говори за автоматизацията и необходимостта от безусловен базов доход.

„Много вълуващи иновации ще бъдат суздадени, като ще генерират доста възможности и много благосъстояние, но има реална опасност това да доведе и до намаляване на работните позиции”, пише той в блога си.

„Това ще означава, че експерименти с идеи, като базовия доход, ще бъдат дори още по-важни през идните години”, добавя Брансън.

Доклад на McKinsey Global Institute потвърждава идеята, че автоматизацията ще предизвика сериозен разрив на трудовия пазар по света.

До 2030 г. 75 млн. работници по света ще трябва да се преквалифицират поради навлизането на автоматизацията, като 400 млн. работни позиции просто могат да изчезнат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg