Ако сте решили да се откажете от отпуските заради кариерата си, съветваме ви да премислите. Всяка почивка може да е от полза за професионалното ви развитие.

Вярно ли е, че за да постигнете нещо в кариерата, трябва да не отпускате ръце? Отчасти.

Ако не излизате в отпуска от време на време и се лишавате от почивните дни в края на всяка работна седмица, то това няма да се отрази положително на работата ви.

Как вреди липсата на почивка?

В Япония за крайно изтощение въведоха термин – „кароши“. Дословно означава смърт заради прекомерна работа. Ако трудовият ден продължава над 10 часа, а след излизане от офиса работохоликът продължава да решава въпроси от работно естествено, грозят го невроза и синдром на хроничната умора.

Преумората понижава концентрацията и мотивацията. Наедно с това провокира апатия и раздразнителност. От преумора се нарушава сънят, появяват се мускулни болки и главоболие. Имунната система отслабва.

Позволено ли е да се работи по време на отпуската?

Почти всеки служител в наши дни остава във връзка с офиса си, въпреки че е в отпуска. На плажната кърпа до него стои смартфонът.

През август 2018 г. американското списание Fast Company публикува статия с изследвания на агенция Accountemps. Те показват, че 56% от служителите поддържат връзка с началството и колегите си по време на почивка.

Пагубният навик да продължаваме да работим през отпуската води до аналогични проблеми. Все едно не сте били на почивка.

Понижава ли почивката продуктивността ни?

Служители на компанията Kickidler, която се занимава със системи за контрол и отчет на работно време, са изследвали работата на служители, върнали се от отпуска.

Резултатите показват, че продуктивността на трупа намалява няколко седмици преди излизането в отпуска. През първите няколко дни от връщането си от почивка служителите възвръщат типичното темпо на работа и дори стават по-производителни.

10-те най-добри острова за лятна ваканция в ЕвропаОт Сицилия до Корфу

(Как и колко време да почиваме?

Своевременната почивка е основа на нашето добро самочувствие и продуктивна работа. Психологическото презареждане не приключва с връщането на работа.

Експерти съветват да не излизаме в почивка за повече от 2 седмици няколко пъти годишно. Този формат осигурява промяна в ежедневието без излишен стрес. Към самата почивка трябва да има преход.

Няколко дни преди първия почивен ден елиминирайте смартфона от масата по време на вечеря. Излезте през уикенда преди отпуската извън града със семейството. Ако графикът ви в работата е твърде натоварен, избирайте максимално отпускаща почивка.

Как спокойно да излезем в отпуск?

Отрано се погрижете за предаване на всички дела на друг колега. Трябва да покриете всички възможни въпроси към вас с предварителни отговори. Съставете инструкции. Уточнете, че може да ви звънят само при спешност.

След така организирана почивка е логично да се върнете по-ентусиазирани.