Опозицията във Венецуела ще се опита днес да продължи натиска върху изолирания президент Николас Мадуро, след като председателят на парламента Хуан Гуаидо се провъзгласи за законния президент на страната с подкрепата на някои държави в региона.

Вчера Гуаидо получи дипломатическа подкрепа от САЩ и от различни правителства в Латинска Америка, след като се обяви за временен президент пред буйна тълпа от привърженици, която се струпа по улиците на Каракас с надеждата за промяна.

35-годишният индустриален инженер обеща свободни и честни избори, преходно правителство, което да сложи край на икономическите затруднения на страната, свързани с хиперинфлацията, както и амнистия за военните ръководители, ако помогнат за свалянето на Мадуро от власт.

Той в момента е изправен пред нелеката задача да прокара преходен план без контрол над важни държавни институции и въоръжени сили, които не го признават.

“Вярно е, че Гуаидо е признат от международната общност, но реалната власт в страната все още е в ръцете на Николас Мадуро,” казва пред Ройтерс Ронал Родригес, преподавател по политически науки в университета Росарио в Богота.

Как бившият бодигард на Уго Чавес стана милиардер?Алехандро Андраде разполагаше с частни самолети и расови коне и вземаше огромни подкупи, докато страната му се сриваше


Чуждестранната подкрепа може да позволи на Гуаидо да набере средства в чужбина, за да осигури храна и лекарства за населението, което се бори с икономическата криза, смята Родригес, но според него, той ще има затруднения с прекарването на стоките през пристанищата, контролирани от съюзници на Мадуро.

Вчера Гуаидо обеща, че раздаването на хуманитарни помощи ще се контролира от парламента, добавяйки, че опозицията планира демонстрация за първата седмица на февруари, на която ще настоява за чуждестранна помощ.

Много от хората, които симпатизират на опозицията, се опасяват, че той може да бъде арестуван подобно на други политически активисти, сред които и неговият ментор Леополдо Лопес, който остава под домашен арест заради участието си в уличните протести от 2014 г.

Предвид факта, че икономиката на страната се разпада, а годишната инфлация гони 2 млн. процента, Мадуро разчита основно на армията, за да се задържа на власт.

Военните командири, сред които и министърът на отбраната Владимир Падрино, засега стоят зад Мадуро и не признават Гуаидо.