Султанът на щата Паханг - Тенгку Абдулаq беше избран за нов крал на Малайзия, предадоха световните агенции.

Той беше избран чрез тайно гласуване на Съвета на султаните, в който влизат наследствените султани на 9 от 13-те щата, се състоя в двореца Истана Негара.

Това е официалната кралска резиденция в Куала Лумпур. Дворецът отвори врати през 2011 г. и замени стария, която се намираше на друго място в центъра на столицата на страната.

Очаква се до края на месеца новият ръководител на Малайзия да положи клетва.

По държавно устройство странатае конституционна и ротационна монархия. Тя се управлява от 9 султана, които избират през 5 години един от тях за върховен султан, като той има основно представителни функции.

До избирането на нов крал се стигна след първата абдикация от трона в историята на Малайзия. Султан Мохамед Пети абдикира през януари, след само две години на трона, припомня BBC.

Той стана особено известен по света със сватбата си, като сключи брак с бивша руска кралица на красотата.

Оксана Воеводина се омъжи за 49-годишния крал Мохамед Пети на пищна сватбена церемония в столицата на Русия, след като по-рано през годината прие исляма.

25-годишната лекарска дъщеря, която печели титлата Мис Москва през 2015 г., преди това работи като модел в Китай и Тайланд.

Тя е с 24 години по-млада от краля, чието пълно име е Тенгку Мохамед Фарис Петра ибни Тенгку Исмаил Петра.

Мохамед Пети е известен още със своя афинитет към екстремните спортове, като шофиране в офроуд, стрелба и предизвикателства за издръжливост.

Не е ясно каква е причината за абдикацията му.

Бивша Мис Москва прие исляма и се омъжи за краля на Малайзия25-годишната лекарска дъщеря, която печели титлата Мис Москва през 2015 г., преди това работеше като модел в Китай и Тайланд