През изминалите 5 търговски сесии от седмицата видяхме доста неща – слаб на SOFIX до най-ниското ниво от 26 месеца насам, а ден по-късно и най-доброто му дневно представяне от над 2 г. Имаше сесии, както на ниска, така и на по-висока ликвидност. Имаше спадове, но и ръстове.

Едно обаче е сигурно – инвеститорите през 2019 г. ще се насочат към перспективните публични компании, или към тези с по-добри финансови резултати. Не бива да пропускаме и малкото прозрачни дружества. Въпросът, че те са малко на брой и че можем да преброим на пръстите на ръцете си няма да разискваме тук и сега. Все пак е петък.

Но да се върнем на Българска фондова борса.

За седмицата индексите приключиха на плюс, но от началото на годината остават на отрицателна територия. SOFIX добави 1.11% за последните 5 търговски сесии до 573.33 пункта, но въпреки това остана на -3.55% от началото на 2019 г.

От своята страна BGBX40 добави 1.34% за седмицата до 113.25 пункта, но остава на минус 2.66 на сто от началото на настоящата година.

Най-добре за периода се представиха книжата на Централна кооперативна банка и Доверие Обединен Холдинг, добавили по над 18% за периода до нива от 1.48 и 1.80 лв. за лот.

Както посочихме в отделен материал, публичните банки в страната се търгуват на доста по-ниски коефициенти, спрямо непубличните, които наскоро смениха собствеността си.

Пет публични компании, които да следим през 2019 г.Кои са част от перспективните компании на Българска фондова борса?

От своя страна Доверие Обединен Холдинг бе одобрен за купувач на втората най-голяма банка в Молдова, което предизвика повишено търсене на книжата на холдинговото дружество.

Топ 3 на най-ликвидните емисии на Българска фондова борса се допълва от Химимпорт, където през седмицата бе реализирано повишение на пазарната оценка от 6.7% до 1.91 лв.

Най-голям плюс от началото на годината има при Алтерко, където отчитаме ръст от 14.29% до 2.40 лв. за брой, а спад от над 8% има при Еврохолд България и Холдинг Варна до нива от 1.48 и 38.80 лв.

Едно обаче е сигурно и това бе потвърдено във вчерашната сесия, в която със сравнителни не много висок оборот на борсата бяха отчетени ръстове от близо 2% - пари сред пазарните участници има, но те ще бъдат насочени към малък на брой дружества.

А тези, които вдъхват доверие в малкото останали инвеститори на родния капиталов пазар и единиците чуждестранни играчи наистина се броят на пръстите на ръцете ни.

Изходът, освен нови публични компании са: прозрачност, по-добър бизнес и съответно по-добри финансови отчети, навлизане на чужди пазари и вяра в дружеството, което може да се подкрепи, както с обратни изкупувания, така и чрез разпределение на дивиденти.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа