„Едва 5-6% от домашното имущество в България е застраховано. Застраховките „Гражданска отговорност” са около 40% от общия пазар, а „Автокаско” - около 35%”. Това коментира пред Нова телевизия застрахователният експерт Милен Петков.

„На практика, повече хора у нас застраховат колите си, отколкото домовете си”, заяви Петков.

Според Петков обяснението на това се крие в натрупаните десетилетия социално-икономически фактори. „Един от най-големите проблеми е липсата на застрахователна култура. Това се дължи донякъде на непознаването на хората на продуктите, на това, което се предлага.”

По думите му хората рядко четат общите условия. „Не се запознават с това как срещу една дребна сума биха могли да си гарантират спокойствие и защита на имуществото, което притежават”, каза още застрахователният експерт, цитиран от вестник Стандарт.

Според него диапазонът на големината на застрахователната полица е голям.

„Започва от 15-20 лева на годишна база, като може да достигне стигне до неколкостотин лева. За тези пари може да се застраховаме срещу рискове, както пожар, природно бедствие, наводнение, изтичане на вода, кражба и вандализъм. При по-големи лимити полицата може да достигне до около 100 лв.”, заяви още Петков.