Германия, Франция и Великобритания създадоха европейски механизъм за търговия с Иран, който ще служи за заобикаляне на санкциите, наложени от САЩ върху Техеран, предава Reuters, позовавайки се на двама неназовани дипломати.

ЕС работи по системата от месеци, която реално ще представлява клирингова къща за избягване на парични трансфери в щатски долари мжеду ЕС и Иран, но не се очаква тя да заработи през идните няколко месеца поради технически детайли.

Германската медия NDR съобщи, че новата институция се казва INSTEX-Instrument In Support Of Trade Exchanges (Инструмент в подкрепа на търговския обмен).

Целта е запазване на иконоическите ползи от постигнатото ядрено споразумение с Иран през 2015 г., подкрепено от световните сили.

Впоследствие обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от споразумението и възобнови санкциите срещу Иран през миналата година.

Новото дружество ще започне да работи по търговски сделки с Иран, фокусирани главно върху доставките на храни, медикаменти и хуманитарни продукти, където трансакциите не са толкова големи. Инситуцията няма да оперира петролни сделки, които получиха здрав удар от санкциите на САЩ.

„Това няма да промени нещата драматично, но е важно политическо съобщение към Иран и показва, че ние сме решени да съхраним ядреното споразумение и също така да покажем на САЩ, че защитаваме интересите си, въпреки техните изънтериториални санкции”, казва един от европейските дипломати.

Total прекратява газов проект за 2 млрд. долара в Иран заради САЩФренският петролен гигант Total готви изтегляне от Иран поради опасност от американски санкции срещу компанията

Въпреки това, взаимоотношенията между Техеран и ЕС се влошават, като през този месец Брюксел наложи първите си санкции срещу Иран от 2015 г. насам заради тестове на балистични ракети и конспирации за планирани убийства на европейска територия.

В символичен акт ЕС добави двама иранци и иранско разузнавателно звено в терористичния си списък.

Новата институция ще се ръководи от немски банкер, който ще бъде базиран във Франция. Франция, Великобритания и Германия ще бъдат акционери, като се надяват и други държави да се присъединят към инициативата.