Производителят на графични карти AMD обяви “най-високата си ренталбилност от 7 години” насам, но посочи, че очаква спад в приходите през следващото тримесечие, отчасти поради спада в търсенето на хардуер за копаене/добиване на криптовалути.

Компанията отчита приходи от 1.42 млрд. долара през последното тримесечие на 2018 г. Така прриходите на AMD за цялата минала година достигат 6.48 млрд. долара.

За сравнение, година по-рано производителят записа приходи в размер на 5.25 млрд. долара.

Въпреки доброто представяне, компанията не успява да изпълни заложените си цели по отношение на приходите, като изостава от тях с около 20 млн. долара.

Отчетът на AMD навежда на мисълта, че приходите, свръзани с копаене на виртуални валути, са се изпарили тотално, предава CoinDesk.

„За първото тримесечие на 2019 г. AMD очаква приходи от приблизително 1.25 млрд. долара, плюс – минус 50 млн. долара, което е спад от 12% на тримесечна база и 24% спрямо същия период на миналата година”, посочват от AMD.

Компанията разяснява, че очакваният спад на тримесечна база се дължи на сезонни фактори, докато годишният спад ще бъде заради спад в продажбите на графични карти, „отсъствието” на приходи от карти, свързани с блокчейн технологията, и слаби продажби на памет.

AMD предупреждава вече повече от година, че търсенето от страна на сектора за добив на криптовалути може да изчезне. Изпълнителният директор Лиса Су посочи още през октомври 2017 г., че компанията предвижда, че ще има спад в търсенето от страна на копачите.

Гигант се отказва от бизнеса с копаене на криптовалутиЯпонският гигант в онлайн търговията DMM.com официално се отказва от бизнеса с копаене на криптовалути близо година, след като навлезе в тази сфера

Производителят припомня, че през миналата година е обяснил, че пазарът на криптовалути е нестабилен и търсенето може да се промени много бързо.

Още тогава от AMD заявиха, че това може да се отрази на продажбите им на графични карти.

Финансовият отчет на компанията потвърждава направените прогнози в миналото. През първото тримесечие на 2018 г. копачите на криптовалути оформяха около 10% от общите продажби на производителя.

През следващите няколко месеца обаче започна да се наблюдава свиване на търсенето.

През миналия октомври от AMD посочиха в отчета си за третото тримесечие, че приходите от копачи на виртуални валути са „незначителни”.