През годините Норвегия си изгради репутация на едно от най-спокойните и предвидими кътчета на световната петролна индустрия, но напоследък страната е пълна с изненади.

По време на най-сериозния спад в индустрията от поколение насам - между 2014 и 2016 г., компаниите редовно надхвърляха официалните прогнози, тъй като производството на петрол нарастваше, въпреки падащите цени. Наскоро, след като цените скочиха до многогодишни върхове, те се сблъскаха с проблеми.

От Норвежкия петролен директорат (NPD) очакват производството да падне до 31-годишно дъно през 2019 г. и да бъде с близо 60 млн. барела по-малко, в сравнение с предишната прогноза за тази година и за 2018 г. Това е с 80 000 барела по-малко на ден от предварително очакваното, пише Bloomberg.

Как се получи това?

1. Спиране на работата заради дейностти по поддръжката

Една от най-често посочваната причина за разминаването в прогнозите в месечните данни на директората през 2018 г. бяха спирания на производството заради дейности по поддръжката.

През 2016 г., когато производството надхвърли прогнозите с 6%, петролните компании бяха ограничили спиранията на производството заради различни дейности по поддръжката. Тогава те твърдяха, че ограниченията са в резултат на подобряване на ефективността.

“Може би са изчаквали прекалено дълго, избягвайки поддръжката,” казва Саймън Сьотун, анализатор в консултантската компания Rystad Energy AS. “Това действа в първите няколко години, но хипотезата, че сега се сблъскват с последствията от това е много реалистична”.

2. Проблеми и забавяния

Техническите предизвикателства на платформите или под морското дъно и забавянията в производството през миналата година ще окажат своя ефект и през 2019 г., казва генералният директор на NPD Бенте Ниланд.

Петролното поле Мария на Wintershall AG е един от примерите за поле, което не се представя толкова добре, колкото се очаква, докато Джина Крог на Equinor ASA, добивът от което също започна през 2017, “вероятно също е в списъка,” казва Ниланд.

От NPD отказват да предоставят допълнителна информация за отделни петролни полета, тъй като през февруари или март се очаква да изнесат по-обстоен анализ. Алв Бьорн Солхайм, вицепрезидент в норвежкото подразделение на Wintershall, потвърждава, че добитият петрол от Мария е по-малко от планираното, но не разкрива точно с колко. От Equinor също са отказали коментар за Джина Крог.

Сред полетата, от които началото на добива на петрол бе забавено, е и Осеберг Вестфланкен на Equinor. Там добивът започна през октомври миналата година, вместо предварително планираното начало през второто тримесечие. След като придоби проекта Мартин Линге от Total SA, Equinor също отложи началото на добива за началото на 2020 г.

3. Високомерие и малки петролни полета

Както властите, така и компаниите може би са били прекалено оптимистично настроени относно резервите и производството за определени полета, казва Ниланд. Тя отказва да спомене конкретни примери, но от NPD наскоро обявиха, че Spirit Energy Ltd е занижила оценката за петролните резерви на своето поле Ода, където производството трябва да започне до март, с около 30% до 33 млн. барела.

След като бяха подложени на натиск да подобрят рентабилността си след спада на цените през 2014 г., петролните компании преобърнаха всеки камък, за да ограничат разходите си и да намерят решения, които увеличаваха ресурсите за техните проекти.

Това може би е накарало някои от тях да имат прекомерно оптимистични очаквания за това колко барела ще могат да добият, казва Саймън Сьотун от Rystad Energy AS.

Защо трима от най-младите милионери в света са норвежци? Норвегия е шестата най-богата страна в света - след Катар, Люксембург, Сингапур, Бруней и Ирландия

Ода е типичен пример за по-малките полета, които съставляват все по-голяма част от предстоящите проекти в Норвегия, тъй като Севрно море се превръща в по-зрял петролен басейн, а проучванията в Баренцово море продължават да разочароват. Проблемът при по-малките петролни полета е, че операторът често разполага с по-малко данни за резервоара под морското дъно, тъй като проект с по-малки мащаби не гарантира пробиването на множество кладенци, казва Ниланд.

“Малките полета са най-трудни за прогнозиране,” казва тя. “При по-големите полета имате повече кладенци, преди да вземете окончателно решение. При по-малкото поле мислите, че един кладенец може да е достатъчен, но след това той изведнъж не осигурява очакваното количество.”

По-светло бъдеще

Нещо, което е сигурно, е, че резкият спад в петролното производство на Норвегия е временен. Скандинавската страна ще може да се похвали със зрелищен скок в добива на петрол през 2020 г., благодарение на полето Йохан Свердруп на Equinor, производството от което се очаква да започне през ноември тази година.

Неравност на пътя

Петролното производство на Норвегия се очаква да нарасне значително, след като падна до 31-годишно дъно тази година.

С 3.2 млрд. барела и производство в размер на 440 000 барела на ден, гигантското поле Северно море трябва през 2020 г. да допринесе за най-голямото увеличение на годишна база в производството на Норвегия от 80-те години.