Уди Алън заведе дело за 68 млн. долара срещу Amazon Studios, посочвайки, че компанията се е отказала от договор за четири филма на основание „25-годишни необосновани обвинения”, предава variety.com.

Алън твърди, че Amazon са отказали да пуснат филма A Rainy Day in New York, въпреки че лентата е стояла завършена повече от 6 месеца.

Известният режисьор и актьор смята, че компанията е посочила само неясни причини, както за отказа от завършения проект, така и за отмятане от обещанието да продуцира още три филма на Алън.

„Amazon се опита да извини действията си, цитирайки 25-годишни, неоснователни обвинения срещу Алън, но тези обвинения са били вече познати на Amazon (и на обществото) преди Amazon да влязат в четири отделни сделки с г-н Алън – и във всеки случай това не предоставя основание за Amazon да прекрати договорите”, сочат обвиненията. „Просто няма легитимна почва за Amazon да се оттегли от обещанията си.”

Дъщерята на Алън - Дилън Фароу, от дълги години твърди, че Алън я е насилвал сексуално, когато била дете. Алън непоколебимо отхвърля тези обвинения.

Според делото, директорите от Amazon Джейсън Ропъл и Мат Нюман са се срещнали с представители на Алън през декември 2017 г., когато движението #MeToo тепърва набира сила.

Директорите цитирали удара по репутацията на Amazon в резултат на асоциацията с Харви Уайнстайн и и твърденията за неправомерно поведение срещу бившия ръководител на Amazon Studios Рой Прайс.

През януари 2018 г. генералният съветник на компанията предложил отлагането на филма A Rainy Day in New York до 2019 г., като Алън приел предложението.

Рапърът Лил Уейн съди бившия си адвокат за 20 млн. долараРапърът твърди, че адвокатът го е таксувал с двойна тарифа в продължение на 13 години

Според обвиненията, съветникът е изпратил уведомление през юни 2018 г. за терминиране на споразумението за четирите филма, посочвайки, че Amazon няма намерение да осъществи дистрибуция на нито една от лентите. Алън твърди, че не е била предоставена нито една причина за отказа от сделките.

Впоследсвие, представители на Amazon посочва, че са прекратили споразумението поради „нови събития, включително подновени обвинения срещу г-н Алън, неговите спорни коментари и нарастващия отказ на най-талантливите лица да работят или да бъдат свързани с него по какъвто и да е начин”.