Инвестицията в имот е една от най-доходните в страната ни в последните години. Това показват и изчисления на Profit.bg на база данни от една от големите агенции за имоти в страната – BULGARIAN PROPERTIES.

Разгледахме измененията на цените в четирите големи града на страната за съответно една, пет и осем години. Ето какво показват те:

2018 г.

Пловдив е градът с най-сериозно повишение на цените на имотите през миналата година от четирите големи. Ръст в тазгодишната европейска столица на културата се наблюдава и при броя осъществени сделки. Нарастването обаче се дължи основно на ниската база, от която тръгнаха имотите в града през последните години.

В края на 2017 г. те бяха със средна цена от 636 евро/кв. м, а 12 месеца по-късно цените вече са 724 евро за кв. м. Това представлява повишение от 13.89% за периода.

Вижте топ оферти за жилища в Пловдив

Добро повишение бе отчетено и в Бургас – 6.57%, докато в София и Варна ръстът е от 3.81 и 2.52 на сто. Особено осезаемо се усети забавянето на нараствaнето на цените в столицата през второто полугодие на годината.

Средната цена в София днес е 1090 евро/кв. м, което е с около 33% повече спрямо морската ни столица, която се нарежда на второ място сред градовете с най-скъпи имоти у нас.

Вижте топ оферти за жилища в София

Последните 5 г.

Какво ще кажете за повишения от между 40 и 50% за последните 5 г.? Именно в края на 2013 г. цените на имотите в повечето градове на страната достигнаха най-ниската си стойност след кризата.

Това прави вложението в имот едно от най-печелившите у нас за този период, тъй като за сравнение, индексът на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX е добавил 20% за периода 2013-2018 г.

Най-силен ръст отчитаме в Пловдив и София, респективно 52 и 48%, следвани от Варна с близо 41 на сто и Бургас с 15 процента. Средното нарастване в цените за четирите града е малко над 39%, или близо двойно повече спрямо ръста за капиталовия ни пазар.

Вижте топ оферти за жилища във Варна

От 2010 до 2018 г.

Какво се случи с цените на имотите в страната от 2010 г. до днес? Ръст от 33 – 37% има в Варна, София и Пловдив, докато в Бургас той е едва 1%.

Вижте топ оферти за жилища в Бургас

Как можем да печелим от вложение в имот?

Освен от нарастването на цените на имотите, инвеститорите в имоти печелят и от тяхното отдаване под наем. Доходността в големите градове днес е около 4-6% на годишна база за различните типове имоти.

Въпреки повишената популярност и на други форми на вложения, инвестициите в имоти, както и тези в депозити, днес остават най-популярните форми за влагане на средства в страната ни.

Разликата обаче е в доходността, тъй като днес банките предлагат лихви от под 1% на годишна база.