Церемонията по раздаване на наградите Оскар успя да запише ръст в аудиторията, въпреки че остана без водещ.

91-вите награди на Академията постигат ръст от 12% на годишна база в зрителите, като това е първо повишение от 5 години насам, предава CNBC.

Увеличението в аудиторията се случи, въпреки липсата на водещ, след като комикът Кевин Харт се отказа да води шоуто поради обвинения към него за хомофобски публикации в Twitter от преди години. Това е едва вторият път, в който Оскарите се провеждат без водещ.

Въпреки че Оскарите си остават най-гледаното развлекателно предаване на живо в САЩ, интересът към Холивуд записва перманентен спад в последните 5 години. През миналата година едва 26.5 млн. души гледаха шоуто на живо, което бе най-слабото представяне, откакто се раздават филмовите награди.

През тази година 29.6 млн. души са гледали Оскарите на живо. Въпреки че това е първото повишение в последните 5 години, церемонията си остава втората най-слаба по отношение на зрителския интерес в историята на наградите.

Една от причините за това е свързана с по-младото поколение, което рядко гледа традиционна телевизия за сметка на онлайн присъствието си. Това води до спад в телевизионната аудитория на големи шоута, като Оскарите.

Аудиторията на Оскарите в млн. зрители

През тази година Оскарите спечелиха аудитория поради различни изпълнения на сцената, като това на Лейди Гага и Брадли Купър от филма „Роди се звезда”.

Въпросителните дали церемонията ще пострада от липсата на водещ, който да напътства зрителите от категория на категория, изглежда получи позитивен отговор, тъй като шоуто изглеждаше хомогенно. Вместо монолог на водещия, церемонията стартира с изпълнение на Куйн.

Шоуто започна с половин час по-рано от обичайното, като удари часовника на 3 часа и 20 минути, което е с 40 минути по-късо спрямо миналата година.

Без водещ предаването позволяваше малко по-дълги разговори на сцената и прочее.

Филм с български актьор спечели големия Оскар

Самата церемония беше белязана от сериозно разнообразие, като в четирите топ категории при актьорите наградите получиха двама чернокожи, един от египетски произход и една британка.

В допълнение, за първи път наградата за най-добри костюми и най-добра продукция отидоха при афроамериканци. И двете награди бяха за филма „Черната пантера”.

За първи път награда за най-добър чудестранен филм отиде при мексиканец за лентата „Рома”.