През последните две десетилетия Китай се превърна в световен износител на потребителски стоки, индустриални машини и електронни компоненти.

Щедрите държавни субсидии правят конкуренцията с китайските производители почти невъзможна, което бе и една от основните причини за търговския конфликт, който се разрази между Пекин и Вашингтон.

Поднебесната империя обаче все още разчита в голяма степен на вноса на суровини и земеделски продукти, включително и американски, пише Bloomberg.

Точно по тази причина американският президент Доналд Тръмп настоява Китай да премахне митата върху вноса на американски земеделски стоки като знак на добра воля за продължаване на преговорите.

Въпросът е как би се отразило това на глобалните стокови пазари?

Най-очевидните печеливши от развитието на ситуацията се оказват Бразилия и Аржентина. Техните фермери заеха "нишата" на китайския пазар на мястото на американските производители.

Ако Пекин реши да премахне 25-процентното мито върху американския внос, предимствата на латиноамериканските държави постепенно ще изчезнат.

Освен това, ако Китай приеме офертата на Тръмп да увеличи покупките на американски хранителни продукти с 30 млрд. долара годишно, доставките от останалите държави може би ще намалеят.

Канада вероятно ще продава по-малко рапица и пшеница в Китай, а австралийският памук и телешко месо ще загубят своята атрактивност за китайските купувачи.

Земеделският министър на Австралия вече отправи предупреждения, че всяка сделка между Вашингтон и Пекин, която накърнява интересите на трети страни, ще бъде отнесена към Световната търговска организация.

Така или иначе, все още няма подписано споразумение, но американските и китайските официални представители намекнаха, че са близо до сделка. Целта, която САЩ си поставя, е да увеличи земеделския си експорт в Китай до ниво от 60 млрд. долара в следващите три години.

За сравнение, стойността му през 2017 г. бе едва 24 милиарда.

Bloomberg посочва четири основни продукта, които ще бъдат повлияни най-силно от евентуалното споразумение.

Соя

Търговската сделка между САЩ и Китай е най-важна за производителите на соя, защото само за миналата година Поднебесната империя е внесла 88 млн. тона от този продукт. Паричната им стойност достига 38 млрд. долара, а Бразилия успя да задмине САЩ като водещ доставчик на китайския пазар.

Ако обаче се стигне до споразумение, американската соя може бързо да увеличи пазарния си дял до над 50%, в сравнение с отчетените през 2017 г. 34%. По данни на Rabobank, цитирани от Bloomberg, това се равнява на около 25 млрд. долара.

Подобно развитие на нещата би довело до увеличаване на разликите в цената на американската соя и тази на останалите пазари. В САЩ този продукт ще поскъпне заради увеличеното търсене от страна на Китай, докато бразилските фермери ще трябва да понижат цените, за да могат да се наложат на други пазари.

Зърнени продукти

Царевицата, пшеницата, ечемикът, соргото и оризът от САЩ също ще попаднат в "пазарската количка" на Китай, ако двете водещи световни икономики стигнат до някакво търговско споразумение.

Вашингтон настоява Пекин да изпълни заложените квоти за внос на пшеница, ориз и царевица. Американските търговски представители твърдят, че Китай до този момент не успява да изпълни ангажиментите си, поети пред Световната търговска организация.

Канада и Украйна ще бъдат сред най-големите потърпевши, в случай че тази тенденция се промени. Миналата година канадския износ на пшеница за Китай почти се удвои, а Украйна увеличи доставките си за китайския пазар с 40 на сто.

Австралия, която до този момент беше основният доставчик на зърнени култури за Поднебесната империя, вече отчете спад на износа си, отчасти заради собствените си търговски спорове с Пекин. Те са свързани най-вече с износа на ечемик.

Според прогнозата на Rabobank износът на американски зърнени култури за Китай може да се увеличи до 30 млн. тона през следващите три години.

Ще отстъпи ли Китай пред натиска на Тръмп? Пекин изпрати писмен отговор на Съединените щати във връзка с настояването на Вашингтон за провеждане на реформи в сферата на външната търговия

Месо

Месните продукти могат да се окажат ключова съставка в "рецептата" за американско-китайското търговско споразумение, а американските доставчици на телешко, пилешко, агнешко и риба да се окажат едни от най-големите печеливши.

Миналата година Бразилия се очерта като основен доставчик на месо за китайския пазар, увеличавайки износа си с близо 50% спрямо 2017 г. Австралия и Аржентина също отчетоха повишаване на пазарния си дял, докато американските доставки намаляха почти наполовина.

Според Маркос Янк, който оглавява Азиатско-бразилския земеделски съюз (обединение на водещите земеделски производители в Бразилия), продажбите на месо са източник на по-големи притеснения за местните фермери, отколкото тези на соята.

"Ако САЩ получат неограничен достъп до китайския пазар, техните компании ще могат да продават пилешко на по-ниска цена от бразилските. Големият въпрос не е какво смята да прави Китай, а как ще го направи", казва Янк, цитиран от Bloomberg.

Памук

Китай може да увеличи драстично покупките на американски памук, с което да подпомогне текстилната си индустрия, развиваща се с изключително бързи темпове.

Китай наложи мито от 25% върху вноса на памук от САЩ в отговор на увеличението на тарифите върху китайските стоки, предприето от администрацията на Доналд Тръмп. Въпреки това през 2018 г. вносът на американски памук в Китай бележи годишен ръст от над 3%.

Доставките от останалите държави обаче нарастват по-бързо - тези от Австралия се увеличават с 80%, а от Бразилия почти се утрояват за последната година.

Сега производителите от тези държави могат да пострадат, ако памукът стане част от търговската сделка между САЩ и Китай.

"Това споразумение може да сложи край на една цяла епоха в търговските взаимоотношения. Досега те се базираха на конкурентоспосоността, а оттук нататък вероятно ще бъдат доминирани от геополитиката и ще влезем в ерата на "дирижираната търговия", прогнозира Маркос Янк.